Helsinki, Finska

In Evropa On
- Updated

Helsinki je jedinstven među sjevernim evropskim gradovima. Život u drugom najsjevernijem glavnom gradu svijeta je prepun kontrasta i turističkih aktivnosti u vidu mnoštva lokaliteta, događaja i njegovih prijatnih stanovnika.
La rue Luotsikatu, quartier de Katajanokka (Helsinki)Photo: dalbera

Le quartier culturel de Töölönlahti (Helsinki)Photo: dalbera

DSC00806, Senate Square, Helsinki, FinlandPhoto: jimg944

Helsinki je kulturni, medijski i finansijski centar Finske. Preko 450 godina istorije, nekoliko arhitektonskih slojeva i uticaj različitih perioda može se jasno prepoznati u Helsinkiju. Finski dizajn je takođe napravio glavni grad zemlje poznatim širom svijeta. Ljepota prirode koja okružuje grad se besprijekorno stapa sa tehnološkim dostignućima, dok se sačuvana tradicija miješa sa modernim trendovima. Centar grada ima pregršt lijepih parkova koji, kao i obližnje šume, nude idealno okruženje za mirne i prijatne šetnje.
Le quartier Ruoholahti (Helsinki)Photo: dalbera
L'Esplanade (Helsinki)Photo: dalbera

HelsinkiPhoto: hsivonen

Seurasaari muzej smješten je na ostrvu udaljenom nekoliko kilometara van centra Helsinkija. Lako ćete ga pronaći, autobus broj 24 vodi direktno do njega a put je veoma scenski uređen pa pripremite svoju kameru. Pored toga što je muzej, ostrvo odiše prirodnim ljepotama pa je popularno mesto za šetnju ili džoging. Bogat je i životinjski svijet, vjeverice i ptice na ostrvu su prilično pitome tako da ako imate sreće možete se i poigrati sa njima. Na Božić, Uskrs i druge praznike održavaju se posebni događaji na Seurasaari, a tokom ljeta često se organizuju zanimljive demonstracije raznih zanatskih/umjetničkih vještina.
IMG 8665Photo: ninara

Seurasaari (Helsinki)Photo: dalbera

"Karuna Church", musée de Seurasaari (Helsinki)Photo: dalbera

Kamppi “Kapela tišine” nalazi se na prometnom Narinkka trgu. Kapela je zaista divan primjer inovativne arhitekture čiji je dizajn već prepoznat; nagrađen je sa Chicago Athenaeum Međunarodnom nagradom arhitekture 2010. Ovde možete pronaći i veoma mirno mjesto za bijeg od gradske vreve i prijatan razgovor. Kapelu su dizajnirali K2S Architects sa arhitektom Miko Summanen kao glavnim dizajnerom. Kapela je dio World Design Helsinki 2012 programa.
Kamppi ChapelPhoto: Matti Mattila

Helsinki je green city koji se nalazi u blizini mora i okružen je prirodom. Jednu trećinu grada čine parkovi i druge zelene površine, gde ujedno možete uživati u različitim istorijskim stilovima i vrjiednostima. U Helsinkiju nikada niste daleko od parka ali ipak vam preporučujemo da iskoristite priliku i prošetate kroz Flower Of Life artpark, park sa skulpturama za sve uzraste a posebno za djecu mlađu od tri godine starosti, ili Helsinki City Winter Garden – egzotičnu zimsku baštu, koja sadrži više od 200 različitih vrsta biljaka od kojih dobar dio čine rijetke i atraktivne biljke.
Helsinki Esplanadi parkPhoto: bartvanpoll

botanical garden in HelsinkiPhoto: Dirk Heitepriem

Le Kiasma (Helsinki)Photo: dalbera

Ateneum Art Museum posjeduje najveću zbirku umjetnina u Finskoj , sa više od 20.000 umjetničkih radova iz perioda od 1750 – 1950 godine. Izložbene postavke su u prizemlju muzeja i u izložbenim halama na drugom spratu. Ateneum takođe organizuje razne radionice, obilaske i druge zanimljive turističke programe. Zgradu Ateneum muzeja je projektovao arhitekta Teodor Hoijer  i završena je 1887 godine. Ateneum Art Museum je dio finske nacionalne galerije.
Helsingin rautatieasema (Helsinki Central railway station)Photo: Jorge Lascar

Dance Theatre Rollo je jedno od najstarijih finskih plesnih pozorišta, aktivan je od 1972. godine. Rollo nastupi predstavljaju široku lepezu sredstava dramskog izraza: Pokret i koreografija, inovativni načini za proizvodnju zvuka, ritam, živa muzika i sviranje na instrumentima koji to zapravo i nisu. Rollo repertoar obuhvata nekoliko zaista posebnih predstava koje su usmjerene na različite starosne grupe: predškolsku djecu, školarce, tinejdžere, odrasle pa čak i predstave režirane samo starije osobe. Raznovrsne radionice i interakcija sa publikom su takođe dio njihovog zanimljivog repertoara.
Un buen rollo...Photo: pasotraspaso

Yrjönkatu Swimming Hall je impresivan primer klasicizma dvadesetih godina prošlog vijeka i to je važan istorijski, turistički i arhitektonski lokalitet u Helsinkiju. Tokom decenija sala je zadržala svoj prvobitni izgled. Posle temeljnog renoviranja koje je počelo 1997. godine, hala je ponovo otvorena za javnost u oktobru 1999. Imajte na umu da muškarci i žene imaju odvojene ture. Posjetioci mogu da plivaju sa ili bez kupaćih kostima, iako većina posjetilaca plivaju nagi, što se smatra tradicijom. Kupaće kostime je dozvoljeno nositi tek od 2001. godine.
HelsinkiPhoto: flrnt
PoolPhoto: V31S70

Helsinki ima mnogo toga da ponudi i sigurno da ćete nakon posjete Helsinkiju biti bogatiji za jedno novo, zanimljivo turističko iskustvo.
110815 Helsinki-93Photo: iurikothe

South HelsinkiPhoto: IK's World Trip

La cathédrale (Helsinki)Photo: dalbera

 

Helsinki.fi

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu