Pariz, grad svjetlosti

In Destinacije za dvoje, Evropa On
- Updated

Pariz, grad ljubavi, grad svjetlosti, umjetnosti i kulture, sa svojim šarmantnim ulicama, slavnim palatama, divnim parkovima i čuvenom kuhinjom i vinima, zaista jeste jedna savršena romantična destinacija.
Place des Abbesses in ParisPhoto: La Citta Vita

Paris (panorama)Photo: Lino Bento

Pariz je glavni grad Francuske i najveći grad u zemlji, sa preko 11 miliona stanovnika. Smješten je na rijeci Seni na sjeveru Francuske i najrazvijeniji je poslovni i kulturni centar Francuske već vijekovima. Pariz je podijeljen na 20 okruga (arrondissements) koji su raspoređeni u spiralu kretanja kazaljke na satu, počevši od centra grada. Svaki okrug je dom velikom broju istorijskih objekata, lokaliteta i divnih mjesta kao što su divno uređeni parkovi, savršeno restaurirane istorijske palate ili raznovrstan izbor restorana i mjesta za kupovinu.
Paris city centrePhoto: gonzalemario

couple amoureux (PARIS,FR75)Photo: jean-louis zimmermann

Za mladence, Pariz je idealan izbor gdje da provedu svoje prve bračne dane. Opcije za intimna iskustva su neograničene, bilo da se radi o pikniku u Parc des Buttes Chaumont, šopingu duž Montaigne avenije ili šetnja pokraj Sene. Pariz je takođe i grad otkrića, gdje jedinstveni kafei pa čak  odlazak na zelenu pijacu kroz nepoznat ali jedinstven gradski krajolik može predstavljati posebno iskustvo i ispuniti savršen dan u Parizu.
No. 11 AD, Paris,page 115, "1000 Places To See Before You Die". Paris - street 1428Photo: Bruce Tuten
Paris streetPhoto: dicktay2000

Pariz je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija koju posjeti preko 50 miliona turista svake godine, i sigurno da nema turističke agencije koja ne nudi putovanje i aranžman na ovu atraktivnu destinaciju. Najveći broj turista posjete Pariz u proljećnim i ljetnim mjesecima pa se spremite na gužve na svakom koraku ako u ovom periodu putujete u Pariz, naročito na najposjećenijim turističkim atrakcijama kao što su Ajfelov toranj, Luvr i Notre Dame de Paris. U ovom periodu Pariz je najaktivniji i kada se radi o brojnim koncertima, festivalima, sajmovima, ..
No. 11 CM, Paris, page 115, "1000 Places To See Before You Die." Paris street _1695Photo: Bruce Tuten

Mouths Wide OpenPhoto: malias

Provedite ugodan dan na ulicama zanimljivog Montmarta-a koji je sačuvao izgled starog Pariza i koji odiše umjetnošću. Na ovim starim ulicama možete pogledati predstave u istorijskim pozorištima ili diviti se radovima u nekoliko sjajnih umjetničkih galerija. Ovde se nalaze neki od najšarmantijih trgova u Parizu, velik broj zanimljivih kafea duž čuvenog Rue Lepic, kao i nekoliko savršeno sačuvanih vjetrenjača koje upotpunjuju doživljaj. Ovde možete očekivati i neke od najljepših pogleda na Pariz, duž Rue Ravignan, neposredno prije  Boulevard de Rochechouart, najstarijeg bioskopa u Parizu.
restaurant, Montmartre (FR75,PARIS)Photo: jean-louis zimmermann

Montmartre ParisPhoto: Clades

Luvr muzej u Parizu je jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu. Od djela Leonarda da Vinčia do Miloske Venere (Afrodita s Melosa) Luvr je muzej sa najpotpunijom umjetničkom kolekcijom na svijetu. Ne pokušavajte da pogledate sve eksponate, muzej je ogroman i vidjeti sve je praktično nemoguće u kratkom vremenskom roku, pa možda je najbolje da se koncentrišete na određenu oblast koja vas zanima; Richelieu krilo recimo sadrži samo slikarska djela iz 18. vijeka. Ako želite da obiđete samo Luvr a ne druge muzeje, dobra ideja je da unaprijed kupite karte koje vam budu dostavljene na kućnu ili hotelsku adresu, čime ćete izbjeći (ne)očekivane gužve i kašnjenja.
The Louvre, ParisPhoto: Rictor Norton & David Allen

musee du louvrePhoto: happy_serendipity

Ajfelova kula u Parizu izgrađena je 1889. godine na Marsovim poljima, kao eksponat za potrebe Svjetske izložbe. Sa svojih 300 metara visine bila je najviša građevina tog vremena. Jedina praktična primjena Ajfelovog tornja je fantastičan pogled koji nudi na Pariz dok je pravi razlog izgradnje bila demonstracija Francuske kao lidera u tehničkom svijetu tog vremena. Dva miliona ljudi je posjetilo Ajfelov toranj u njegovoj prvoj godini postojanja i od tada njegova popularnost konstantno raste. Danas je Ajfelova kula značajna turistička destinacija sa preko 5,5 miliona turista godišnje, i putovanje u Pariz se ne može zamisliti bez posjete Ajfelovom tornju.
Eiffel TowerPhoto: Terrazzo
Eiffel Tower, Paris, FrancePhoto: n_willsey

Ne propustite krstarenje Senom. Iskoristite priliku za  nezaboravne romantične trenutke dok krstarite Senom i divite se mnogobrojnim istorijskim spomenicima, uz čašu šampanjca. Za svega 16€ posebno opremljen brod sa velikim prozorima će vas provesti pored Ajfelove kule, Notre dame, Trokadero, i bezbroj mostova duž krstarenja. Svi brodovi sadrže vodiče koji će na nekoliko jezika zadovoljiti interesovanja svih turista.
Seine river cruise, Paris, 26 Sept. 2009Photo: PhillipC

Seine River CruisePhoto: rebekah.grmela

Previše je znamenitosti i zanimljivih destinacija u Parizu da bi smo ih sve obišli, ali ako ste u prilici, pored pomenutih obavezno pogledajte i katedralu Notre Dame, ostvro La Cité, trg Concorde, Jelisejska polja, i ostale mnogobrojne trgove i bulevare. Takođe, ne propustite da sjednete u neke od Pariskih kafea, u Parizu posebno tradicionalna mjesta za razgovor i rendez-vous, gdje možete i da napunite baterije u izuzetno prijatnom okruženju. Pariz važi za jednu od najromantičnijih destinacija na svijetu. Uvjerite se i sami.
Paris - le 29 decembre 2011Photo: Nouhailler

Paris at Night, PanoramaPhoto: Ian Muttoo

Paris Info

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu