Solun, Grčka

In Evropa On
- Updated

Solun (Thessaloniki, Thessalonica) je jedan od najstarijih gradova Evrope, drugi po veličini grad u Grčkoj i glavni grad najvećeg nacionalnog regiona, Centralne Makedonije. Za brojne turiste koji svake godine opsjedaju grad, Solun je destinacija koja nudi turistički luksuz i kompletnu ponudu, od kvalitetnih muzeja, koncerata i manifestacija do bogatog noćnog života, naročito u ljetnom periodu.
674 Puerto TesalonicaPhoto: queulat00
Passenger terminalPhoto: kouk

Solun je, takođe, drugi po važnosti ekonomski, industrijski i politički centar u Grčke. Grad je i glavno transportno čvorište za ostatak jugoistočne Evrope; njegova trgovačka luka je takođe od velikog značaja za Grčku kao i za  jugoistočnu Evropu. Za Grčkog premijera je uobičajeno da svake godine, u govoru na godišnjem Solunskom Međunarodnom sajmu trgovine, utvrdi politiku vlade ili da pregled finansijskih i ekonomskih dostignuća.
Aristotle Square, Thessaloniki, GreecePhoto: Tilemahos E

Grad leži u prelaznoj klimatskoj zoni, pa njegova klima ima karakteristike i kontinentalne kao i mediteranske klime. Zima je relativno suva, sa pojavom mraza ujutro. Snijeg obično pada svake godine, ali se uglavnom ne zadržava dugo.
Solunska ljeta su topla sa veoma vlažnim noćima. Maksimalne temperature uglavnom rastu iznad 30°C ali rijetko premaše 40°C.
Thessaloniki, GreecePhoto: Tilemahos E

Solun je osnovao kralj Kasandar još oko 315. godine prie nove ere, na ili blizu mjesta antičkog grada Therma i dvadeset i šest drugih lokalnih sela. Nazvao je grad po svojoj supruzi Thessalonike koja je bila polusestra Aleksandra Velikog. Ovaj dio je autonomni dio Kraljevine Makedonije. Posle pada makedonskog carstva 168. pne, Solun je postao jedan od gradova Rimske republike. Solun se vremenom razvio u važno trgovinsko središte na na Via Egnatia ruti i olakšavao je trgovinu između Evrope i Azije. Solun je postao glavni grad jedne od četiri rimskih okruga Makedonije.
Roman Agora (or Forum)Photo: Tilemahos E

Bijelu kulu u Solunu, mnogi smatraju najznačajnijim simbolom grada. Sagradio ju je turski sultan Sulejman Veličanstveni i korištena je da čuva istočne gradske zidine. Natpis na kuli govori da ona datira iz 1530. godine. Slična kula je izgrađena u albanskoj luci Valona, što istoričare navodi na zaključak da je kula djelo turskog arhitekte Sinana. Kula je vjerovatno sagrađena na već postojećoj vizantijskoj kuli koja se pominje u 12. vijeku. Bijela kula je danas Vizantijski muzej.
Thessaloniki GreecePhoto: Dave Proffer

Galerijev Luk je, uz Bijelu kulu, jedno od najpoznatijih solunskih znamenitosti. Smješten na cesti Egnatia, u centru grada, Galerijev Luk, više poznat kao Kamara,  je bogato ukrašen kameni luk, izrađen od kamena crvenkaste boje. Luk je podignut za vrijeme rimskog tetrahijskog perioda (početkom 4. vijeka pne) i dio je zapadne gradske kapije. Luk je izugrađen u čast rimskog cara Galerija, povodom njegovog trijumfalnog povratka u Solun, nakon pobjede na Persijancima, oko 306. godine pne. Danas je Galerijev Luk obilježje Soluna i turistička atrakcija.
Arch of Galerius ("Kamara"), Thessaloniki, GreecePhoto: Tilemahos E
12,104Photo: Panegyrics of Granovetter

Ano Poli ili Gornji grad je ono što je ostalo od Otomanskog Soluna. Ne propustite da obiđete ovaj lokalitet i da uz prelijepe stare, drvene kuće poredane po vijugavim, popločanim ulicama skroz do vrha grada, otkrijete skrivenu ljepotu i neke od najljepših pogleda na Solun. Ano Poli, takođe sadrži neke od najstarijih i najznačajnijih gradskih crkava, koje srećom nisu oštećene u velikom požaru 1917. godine. Ano Poli je na UNESCO listi kulturne baštine a zaštićen je i od strane vlade, radi očuvanja tradicionalnog izgleda grada.
Ο δρόμος που σε πάει στα κάστραPhoto: ale3andro

Crkva Agios Dimitrios je najvažnija crkva u cijelom gradu. Smještena  iznad ostataka Agore i Rimskog foruma, crkva ima tri strane – kapele, muzej i podzemne katakombe koje uključuju zatvorsku ćeliju Svetog Dimitrija, koji je svetac – zaštitnik  grada. Crkva je prvi put sagrađena 313. godine, da bi nakon požara 612. bila skoro potpuno uništena i ponovo izgrađena. U velikom požaru 1917. godine crkva je potpuno uništena i njena obnova je počela 1926. i završena je 1948. godine. Nakon pada Carigrada, Crkva je bila pretvorena u Džamiju od strane Turaka, sve do 1912. godine. Iako je tokom vijekova pretrpila mnoga razaranja i restauracije, Crkva Svetog Dimitrija je zadržala autentični stil i duh arhitekture svog vremena. Danas kripta sadrži izložbu skulptura koje su krasile crkvuu različitim fazama njenog postojanja.
Agios Grigòrios PalamàsPhoto: Leandro's World Tour

Solun sadrži velik broj znamenitosti koji gradu daju posebnu čar i doprinose jedinstvenom izgledu koji privlači turiste. To su prije svega Bijela kula, simbol Soluna, vizantijski gradski zidovi, tradicionalna grčka arhitektura, solunska riva , sa zanimljivim i lijepim kafićima i prodavnicama, te mnoge druge. Solun je  zadržao nekoliko Otomanskih i jevrejskih struktura, kao i veliki broj vizantijskih arhitektonskih spomenika . Grad je  domaćin godišnjeg Međunarodnog sajma trgovine, Solunskog Međunarodnog filmskog festivala  i najvećeg sastanka grčke dijaspore.
Electra PalacePhoto: Leandro's World Tour

Perea 2007Photo: dodoco

Iako je poznat po karakterističnom noćnom provodu i razgledanju znamenitosti, Solun ima neke od najljepših plaža u Grčkoj, kao što su Perea, Agia Triada, Epanomi i druge. Previše je zanimljivih turističkih lokaliteta u Solunu da bi sve nabrajali ali ono što je sigurno jeste da je Solun sam po sebi izuzetno atraktivna turistička destinacija. Ako ste izabrali Solun za turistički odmor koji uključuje obilazak znamenitosti i raznovrsne atrakcije za svakog člana porodice – sigurno nećete biti razočarani.Calçadão do AristótelesPhoto: Leandro's World Tour

KIF 6890Photo: karpidis

DSC 7456Photo: kpvl

 

 

Saloniki.org

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu