Svalbard, arktička divljina

In Avantura, Polarni regioni On
- Updated

Svalbard je grupa ostrva u Arktičkom okeanu. Smješten na pola puta između Norveške i Sjevernog pola, ovaj udaljeni arktički arhipelag nudi niz uzbudljivih aktivnosti tokom čitave godine.
Svalbard .Photo: Niki-Photography

Aurora Borealis - Bear Lake, AlaskaPhoto: Trodel

Svalbard je najsjeverniji vrh Evrope i, ako izuzmemo neke vojne baze, ovde su smještena najsjevernija naseljena mjesta na planeti. Svalbard je zemlja extrema. Ko god da je smislio izraz “polarne suprotnosti” vjerovatno je mislio na Svalbard. U zavisnosti od toga u koje doba godine ga posjetite, možete iskusiti potpuno drugačiju atmosferu; od beskrajne dnevne svjetlosti “ponoćnog sunca” (polarni dani) do mirnog zalaska u polarnim noćima. Spitsbergen je najveće i jedino trajno naseljeno ostrvo na kome je i Longjerbjen, glavno naselje i administrativni centar Svalbarda, ujedno i polazna tačka za vaše arktičke avanture.
LongyearbyenPhoto: Navigare necesse est

DSC08410Photo: Eyewall ZH

Ne propustite priliku da se stavite u ulogu arktičkog istraživača sa psećom zapregom (sanke koje vuku psi). Ova uzbudljiva avantura je osmišljena za turiste koji žele da ostave civilizaciju iza sebe na nakoliko dana bar. Pod nadzorom iskusnog vodiča, ova tura će izoštriti vaše vještine kao “mushera” dok upravljate svojim timom haskija kroz netaknutu divljinu. Grupe u ovim turama su male a smještaj se mijenja kako avantura odmiče, od udobnog smještaja u Longjerbjenu do hotela – starog broda, zaleđenog i okovanog ledom, jedinog ove vrste u svijetu.
Svalbard / AdventdalenPhoto: Jon Kristian

Istražite jednu od poslednjih pravih granica na planeti. Organizovane ture sa vodičem na motornim sankama će vas odvesti na mini putovanja preko zamrznutih predjela koja oduzimaju dah. Provedite nekoliko dana okruženi veličanstvenim planinama i glečerima a noći u hotelima – zaleđenim brodovima koji, zanimljivo, pružaju uslugu na visokom nivou. U zavisnosti od vremena posjete, možete biti svjedok nevjerovatne aurore borealis (sjeverna svjetlost, sjeverna zora) ili početku polarnih dana. Ture se rade u manjim grupama, zbog smještaja najviše, dok su privatne ture takođe moguće.
SvalbardPhoto: Jon Kristian

Planinarske ture u divlju prirodu Svalbarda su savršene za turiste koji vole izazov. Odmorite se od civilizacije i sa iskusnim vodičima specijalizovanim za ovakvu divljinu, otkrijte netaknutu prirodu duž jedne od poslednjih pravih granica mogućeg na svijetu. Ovde ćete prijeći velike ledene glečere, istražiti nekoliko fosilnih nalazišta, diviti se pejzažu fjordova, upoznati divlji životinjski svijet na sjeveru i odmarati u jedinstvenom smještaju tokom ove avanturističke ekspedicije.
From Mt ZeppelinPhoto: Eating the Sun

Svalbard bears 071Photo: tonyb1943

Svalbard je regija gdje irvasi slobodno lutaju snijegom pokrivenim predjelima. Malo je destinacija koje će ponuditi takvu uslugu, osloboditi stresa i omogućiti nezaboravne uspomene. Ako tražite avanturu i novo iskustvo, Svalbard vas sigurno neće razočarati.
SvalbardPhoto: Torjussen

Jumping on the icePhoto: Niki-Photography

Ny-ÅlesundPhoto: NHD-INFO

 

Svalbard Info

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu