Nacionalni Park Sarek

In Avantura, Evropa On
- Updated

View up the Rapadalen from Namaj, Sarek National Park, SwedenFlickr /Aroha Pounamu
Nacionalni park Sarek je jedno od najljepših planinskih područja u Skandinaviji. Smješten je u pokrajini Norrbotten na krajnjem sjeveru Švedske. To je dom za oko 100 glečera i može se pohvaliti sa šest od trinaest švedskih najviših vrhova. Postoji više od 250 različitih vrhova od kojih je 87  preko 1800m i 8 više od 2000m.
Hiking in Sarek National ParkFlickr /Kitty Terwolbeck
Sarek nacionalni park ne sadrži organizovan sistem bungalovga i odmarališta na ključnim mjestima. Postoji svega nekoliko mostova ali ima nebrojeno riječnih prelaza koji mogu biti veoma opasni, naročito nakon kiša i po toplom vremenu. Motorna vozila nisu dozvoljena, dok planinari i penjači imaju neograničen pristup svakom dijelu parka. Takođe, kampovanje je svugdje dozvoljeno. Obavezno je ponijeti hranu i svu potrebnu opremu – posjeta Sareku je prava ekspedicija.
Perfect Morning, Near Bierkjávrre, Sarek National Park, SwedenFlickr /Aroha Pounamu

Posjeta parku se ne preporučuje planinarima početnicima. Sarek nudi neke od najtežih i najopasnijih divljih terena za planinarenje, sa dubokim dolinama, gustim šumama i visokim planinama, često prekrivenih dubokim snijegom i koje se uzdižu i do 2000 metara nadmorske visine. Postoji tek nekoliko održavanih staza, uglavnom zbog oštrih, hladnih klimatskih uslova, sniježnih nanosa, kao i migracije životinja.
Reindeer, Guohpperwegge in Sarek National Park, SwedenFlickr /Aroha Pounamu
Nacionalni park Sarek je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Evropi i jedan od najvećih u svijetu, pokriva 9400 kvadratnih kilometara (skoro pa veličina Portugala) na najsjevernijoj tački Švedske. Osim statusa nacionalnog parka, Sarek je takođe dio Laponia svjetske kulturne baštine, zaštićen za buduće generacije.
Sunset over SarekFlickr /Greg Annandale
Nacionalni park Sarek je divljina u pravom smislu te riječi i kao takva insistira na vještinama čitanja mape, snalaženja u prostoru, dobro poznavanje ove vrste terena i kompletnoj opremi koja vam je neophodna za duži boravak. Organizovane ture najčešće traju danima a neke i nedeljama, gdje vas iskusni loalni vodiči provode kroz surovu ali prelijepu, netaknutu divljinu.

Sarek National Park

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu