Istanbul, Turska

In Evropa On
- Updated

Istanbul je uzbudljiv, multikulturalan grad sa mnoštvom turističkih atrakcija i jedinstvenim karakterom. Niz istorijskih palata, džamija, baziliki i drugih građevina, svjedoče generacijama razvoja koje su se odvile pod brojnim imperijama, pa su skoro sve turističke atrakcije istorijske prirode i datiraju i nekoliko različitih epoha.

City View and Galata TowerPhoto: Augapfel
IstanbulPhoto: girolame

A view from Daphne hotel of Istanbul (2006-10-001)Photo: Argenberg

Istanbul je destinacija na kojoj turisti imaju priliku vidjeti grad turskim očima. Hamami, odnosno turska kupatila i dalje ugađaju gostima kao što to rade već vijekovima, dok šetnja bogatim gradskim trgovima nud autentičan uvid u eklektičnu kulturu Turske.
IstanbulPhoto: Aleksandr Zykov

IstanbulPhoto: Aleksandr Zykov

Hagia Sophia, masivna crkva u istanbulskom starom gradu, jedan je od najznačajnijih arhitektonskih poduhvata svog doba. Izgrađena u 6. vijeku, tokom hiljadu godina važila je za najveću crkvu na svijetu. Ovo je treća crkva koja se gradi na istom lokalitetu, prethodne dvije su izogorjele u požarima 404., odnosno 532. godine. Aja Sofija je služila kao crkva sve dok grad nije ovojen od strane Otomanskih Turaka pod vođstvom Mehmeta II, koji izdaje naredbu da se crkva konvertuje u džamiju. Tada se dograđuju islamski dodaci spolja i iznutra i iz tog perioda datiraju današnji minareti, mihrab, mujezinova kućica, sultanova kućica i biblioteka. Dvanaest godina nakon što je uspostavljena Turska Republika, 1935. godine, po nalogu Kemala Ataturka Aja Sofija, Crkva Božanske Mudrosti, je pretvorena u muzej i kao takva danas predstavlja jedno od obilježja Istanbula i važan turistički lokalitet.
Hagia SophiaPhoto: Sev!

Istanbul, Aya SofyaPhoto: Arian Zwegers

Hagia Sofia, IstanbulPhoto: yasirhussain

Prinčevska ostrva, sa ukupno devet ostrva predstavljaju manji arhipelag u Mramornom moru, nedaleko od Istanbula. Samo četiri od devet Prinčevskih ostrva su naseljeni;  Kinaliada, Burgazada, Heybeliada i Buyukada, a ostrva su poznata jer su služila kao mjesto izgnanstva osramoćenih prinčeva, u tom periodu. Kasnije, Prinčevska ostrva su služila kao letnjikovac i izletište za bogatije građane. Kako je korištenje automobila, kamiona i ostalih motornih vozila zabranjeno, jedina prevozna sredstva koja se mogu vidjeti na ostrvima su bicikli, konji i kočije, turistima ujedno najugodniji način obilska ostrva. Danas je moguće istražiti sva ostrva privatnim turama jahtom, veoma pogodno za porodice sa djecom, parove ili manje grupe koje se žele kupati u idiličnim uvalama i skrivenim zalivima. Ove turističke ture nude i organizovan ribolov, istraživanje ostrva, domaći, ostrvski ručak serviran na brodu i druge turističke aktivnosti.
View from Prince Island to IstanbulPhoto: dieter_titz
They fly to celebrate their freedom (2006-10-326)Photo: Argenberg

Galata kula je sagrađena 1348. godine od strane đenovljanskih kolonija kao dio njihovih utvrđenja. Početkom 13. vijeka, nakon četvrtog krstaškog rata, dok su vladali latinski kraljevi, niču Đenovska naselja u gradu. Graditelji kule su direktni potomci ovih krstaša a sama Galata kula je danas jedini preostao ostatak te kolonije. U 19. vijeku Galata četvrt je njegovala raznovrsnost evropskih etničkih manjina, kao što su Jermeni, Venecijanci, Jevreji, Grci.. Danas je Galata kula turistički lokalitet, sa restoranima i atraktivnim noćnim klubovima, te modernom žičarom koja nudi fantastične poglede preko Zlatnog Roga, Mramornog mora i Bosfora.Galata TowerPhoto: ccarlstead

21022011- IMG 0741Photo: Jorge Dalmau y Pablo Dalmau Photo

Photo: abolireildormiveglia

Jedna od najpoznatijih šoping atrakcija za mnoge posjetioce Istanbula je Veliki Bazaar ili Grand Covered Market. Lavirint hiljada jedinstvenih i neobičnih prodavnica nalazi se na istom mjestu već vijekovima, a dosad su preživjeli brojne požare i zemljotrese na ovoj centralnoj gradskoj lokaciji. Njihovo vlasništvo ostaje u porodici i prenosi se sa generacije na generaciju. Za ljubitelje šopinga ovo je rajska lokacija, ovde možete jednostavno  pronaći sve; od ćilima i tkanina do antikviteta i raznih suvenira. Veoma je posjećen i Egipatski Bazar, najveća i najpoznatija pijaca začina na svijetu. Istanbul je dom i jednog od najvećih tržnih centara u Evropi. Cevahir Shopping Center se nalazi van linije metroa, gde se nalaze mnogi američki, italijanski, engleski i turski butici i prodavnice.
Grand Bazaar; IstanbulPhoto: Global Jet
Inside the Grand Bazaar, IstanbulPhoto: Stew Dean

Photo: elif ayse

Plava Džamija u Starom gradu Istanbula je tako nazvana zbog lijepih plavih Iznik pločica kojima je ukrašen enterijer. Plavu džamiju je izgradio Sultan Ahmet, u periodu od 1609. – 1616. godine i lokalni vjernici je nazivaju upravo Džamija Sultana Ahmeta. Arhitekta koji je nadgledao dizajn i radove je Sedefkar Mehmed Aga, poznatiji kao učenik Sinana, najvećeg arhitekta Otomanskog Carstva. Ovo arhitektonsko remek djelo ne samo da je napravljeno da služi kao džamija, već ogroman komleks koji je okružuje sadrži Medresu (teološku školu), bolnicu, osnovne škole, javne kuhinje..  Neki objekti su uništeni u požaru 1970. ali su ubrzo restauirani. Ovde je danas smještena kancelarija dekana Marmara Univerziteta. Plava džamija je otvorena tokom čitavog dana, osim za vrijeme molitve.
Blue Mosque, Istanbul, TurkeyPhoto: Rev Stan
Blue Mosque, Istanbul (Sultan Ahmed Mosque)Photo: John Picken

Hamami su nastavili tradiciju rimskih kupatila i igrali su važnu ulogu u društvenom životu Otomanskog perioda, u vrijeme kada je u kućama nedostajala topla vodu za kupanje. Danas, naravno, nemaju tu namjenu već služe samo kao turistička i istorijska atrakcija. Neki luksuzni hoteli, kao što su Swissotel ili Ritz-Carlton, sadrže privatne, luksuzne hamame ali javna kupatila ne nude potpunu privatnost. Ugođaj je svejedno jedinstven. Mnogi hamami u istanbulu su okupljalište gej populacije, pa bilo bi dobro da provjerite sa svojom turističkom agencijom koja kupatila zaista želite da posjetite. Mi preporučujemo Aya Sofya Hurrem Sultan Hamami, Suleymaniye Hamam, Cemberlitas Hamam, Cagaloglu Hamam..
Turkish Bath Houses in BudapestPhoto: Omar A.

Istanbul je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, ne samo u Turskoj , već i u svijetu. Postoje hiljade hotela i organizacija koje nude turističko orijentisane usluge, tako da ćete se lako snaći, bilo da putujete preko turističke agencije ili samostalno. Za svakog svjetskog putnika nezaobilazna turistička destinacija.
IstanbulPhoto: Greenwich Photography

IstanbulPhoto: Aleksandr Zykov

IstanbulPhoto: fsse8info
IstanbulPhoto: Greenwich Photography

Istanbul Tours

 

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu