Rim, vječni grad

In Italija On
- Updated

Rim, glavni grad Italije, poznat je širom svijeta zbog bogate istorije, znamenitosti, ali i brojnih trgova krcatih kafićima i restoranima, koji uveliko stimulišu društveni život Rima.
Beautiful View of RomePhoto: edwin.11

Prema legendi, Rim su osnovali braća Romul i Rem, 21. aprila 753. pne. Arheološki nalazi potvrđuju približno vrijeme nastanka grada ali i ukazuju na spajanje manjih naselja oko budućeg Rimskog Foruma. Kroz svoju burnu istoriju, Rim je služio kao glavni grad Rimskog Kraljevstva, Rimske Republike i naravno Rimskog Carstva. Tokom tog perioda, grad izgrađen na Sedam Brežuljaka Rima nadgledao je imperiju kako se dominantno širi preko velikog dijela Evrope, naseljeno populacijom od preko milion stanovnika. Za vrijeme hiljadu godina vojne i političke dominacije nad kontinentom, Rim je bio najveći, najbogatiji i kulturno najrazvijeniji grad u zapadnom svijetu, što je ostao i dugo nakon podjele carstva i gubitka titule glavnog grada.
St. Peter's SquarePhoto: ishane

Vijekovi burne istorije i stalno promjenjivih kulturnih i umjetničkih trendova su ostavili neizbrisiv trag u italijanskoj prijestonici. Nigdje ne postoji stari grad kao bilo koja rimska oblast. Zapravo, čitav grad je jedan veliki istorijski centar. Bilo da šetate kroz široke, krivudave ili lavirint uskih ulica sigurno ćete na svakom koraku otkrivati nekoliko slojeva umjetničkih tehnika iz svih epoha, najviše na arhitektonskim znamenitostima. Fontane, renesansno ukrašene palate sa baroknim stubovima, izrasle na temeljima romanike i gotike, predstavljaju izazovnu i zabavnu istorijsku slagalicu za sve zainteresovane za istoriju umjetnosti.
Altare della Patria (Rome) - street shotPhoto: Riccardo..

View of the Piazza NavonaPhoto: Alaskan Dude

A view on Piazza del PopoloPhoto: Qtea

Rim je prepun znamenitosti na svakom koraku. Vjerovatno najprepoznatljiviji simbol Rima u svijetu jeste Koloseum (Colosseum). Izgrađen 70. godine nove ere, predstavlja najveći amfiteatar ikad izgrađen u okviru jednog carstva. Sa kapacitetom od 60 000 gledalaca služio je kao mjesto za premijere gladijatorskih borbi. Drugi važni istorijski simboli Rima su Rimski forum (forum romanum), sa nizom porušenih hramova,  Panteon (hram svih bogova), rimske katakombe, gdje su se hrišćani, čija je vjera bila zabranjena, skrivali, Circus Maximus (veliki krug), bivši hipodrom i najveća građevina u starom Rimu, u kome su se održavale popularne trke dvokolicama ali i gladijatorske borbe, Bocca della Verità, gdje, ako je vjerovati legendi, kamena usta odgrizu ruku lažljivcima, Appia Antica stari put van zidina Rima, sa mnoštvom znamenitosti, Fontana di Trevi i brojna druga zanimljiva mjesta.
Rome's PantheonPhoto: francisco.j.gonzalez

Forum RomanumPhoto: Sebastian Bergmann

Španske stepenice povezuju možda najljepši rimski trg Piazza di Spagna i divnu francusku Crkvu Trinita dei Monti. Španske stepenice su izgrađene na zahtjev Pape Inoćentija XII da bi spojile špansku ambasadu sa Crkvom. Od svoje izgradnje stepenice su obnavljane nekoliko puta, poslednji put 1995. godine, kada je zabranjeno jesti na stepenicama. Smiješna zabrana ali korisno znati. Pored toga što su turistička atrakcija, Španske stepenice su popularno okupljalište lokalnog rimskog stanovništva pa zna da bude poprilična gužva dok razgledate istorijske spomenika na ovom lokalitetu. Španske stepenice, sa svojih 138 stepenika, najljepše izgledaju u proljeće, kada su prekrivene bujnim cvijećem.
Scalinata della Trinità dei MontiPhoto: Rennett Stowe
Spanish Steps - RomePhoto: Z_dead

Rim je poznat i po lokaciji enklave Vatikan, suverenoj državi Svete Stolice, okruženu Rimom.  Sa površinom od 44 hektara i stanovništvom čiji broj ne prelazi 900, Vatikan predstavlja najmanju državu na svijetu. Šef države je episkop Rima, odnosno Papa i sjedište je Rimokatoličke crkve.
VaticanPhoto: dslrtravel.com
The Vatican-papal guardsPhoto: harbortrees

Castel Sant’ Angelo je monumentalna tvrđava uz Tiber, burne istorije čak i za rimski standard. Tokom mnogo godina opstojanja, zgrada je prvo funkcionisala kao mauzolej, a zatim kao sastavni dio gradskih zidina. Zatim se dograđuje u tvrđavu, prije nego je postala Papina rezidencija. Nakon toga tvrđava je služila kao vojna baraka i vojni zatvor. Danas je tvrđava Castel Sant’ Angelo nacionalni muzej, zdanje bogate istorije i turistički lokalitet.
Italy-0061 - Ponte Sant'Angelo & Castel Sant'AngeloPhoto: archer10 (Dennis)
Castel Sant'AngeloPhoto: Muppet Tea

Kao i većina gradova u kontinentalnoj Evropi, Rim je noću pun života kao i tokom dana, pa širom grada mogućnosti za dobra noćni provod su beskrajne. Veče možete započeti u dobrim restoranima sa čuvenom kuhinjom i kvalitenim vinima, uz muziku i ples. Na trgovima je mnoštvo barova na kojim možete udahnuti atmosferu noćnog života u Rimu, nakon čega možete posjetiti neke od poznatih klubova. Trastevere četvrt je siguran izbor, sa mnoštvom tematskih barova i klubova sa živom svirkom. Veći dio klupske scene je fokusiran na klubove i “diskoteke”  u okrugu Testaccio.
Sora Maria Restaurant in CivitavecchiaPhoto: RomeCabs
Photo: Ef.'s

Jedno od obilježja Rima, kao i cijele Italije, jeste fudbal. Rim ima dva fudbalska kluba, Roma i Lacio, i oba kluba su u Seriji A, najvišem rangu italijanskog fudbala, te dijele isti stadion, Stadio Olimpico. Klubovi, kao i navijači, su veliki rivali pa čuveni derbi Rima nažalost rijetko završi bez sukoba navijača. Ako ste u prilici i ako volite fudbal, iskoristite boravak u Rimu da pogledate jednu kvalitetnu utakmicu.
8633 Roma InterPhoto: currybet
8625 Enter RomaPhoto: currybet

Za smještaj u Rimu ne treba posebno da brinete čak i ako ne putujete preko agencije. Iako se radi o atraktivnoj turističkoj destinaciji tokom čitave godine, hoteli u Rimu uvijek imaju slobodnih soba, sa relativno niskim cijenama noćenja već od 120-150 € čak i u vrhunskim hotelima . Osim vhunskih hotela popularni su i mali porodični hoteli i butique hoteli, kao i tzv B&B (bed&breakfast) smještaj, gdje možete dijeliti kuhinju sa drugim turistima, naročito popularno kod mladih svjetskih putnika nakon “Svjetskog susreta mladih”. Jedino na šta treba obratiti pažnju jeste da nađete turističku agenciju koja nudi smještaj unutar prstena centra grada u kome se odvija najuzbudljiviji noćni život i van koga je odlazak na lokalitete prilično otežan.
DGJ 3315Photo: archer10 (Dennis)
DGJ 3311 BPhoto: archer10 (Dennis)

Čak i da ne planirate, morate posjetiti Rim.. Naime, svi putevi vode do njega.
Roma - Piazza VeneziaPhoto: Renzo Ferrante

RomaPhoto: gianfrancopetrella

ROMA 2010Photo: ho visto nina volare

 

 

Rome info

Jeste li ikad bili u gradu Nurneberg? Želite saznati više o tome gradu? Onda si pročitajte članak Nurneberg grad bogate povijesti.

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu