Šta razgledati u Rimu

In Italija On
- Updated

Kažu da je putovanje svijetom jedini pravi način akumulisanja bogatstva koje se ne može potrošiti, i koje vam niko nikad ne može ukrasti, niti oduzeti. I vjerujte da su, oni koji tako kažu potpuno u pravu. Planeta Zemlja djeluje tako beznačajna u svemiru, a opet toliko nepregledna za jednog čovjeka, sa hiljadama i hiljadama prelijepih lokacija, istorijskih i futurističkih, hladnih i vrelih… Jedna od bitnijih lokacija za obići je, svakako i Rim.

Rim je grad mode, grad istorije, grad trgova, kraljeva, grad kultura, grad spomenika. Ostao je stari, a postao je moderan. Čitav jedan dan bi vam bio potreban samo da pročitate listu svih zanimljivosti i znamenitosti koje vam Rim nudi, a da sve to temeljno i pregledate, trebalo bi mnogo, mnogo više vremena. Ipak, navešćemo vam neke lokacije koje ne smijete zaobići, ako se ikad nađete u glavnom gradu Italije.

Panteon

Iako je star preko 2000 godina, Panteon je jedna od najočuvanijih građevina u Rimu. Osmišljen kao hram svih bogova, što naziv „Pantheon“ u prevodu i znači, sadržavao je i velike skulpture sedam vrhovnih bogova, Marsa, Saturna, Merkura, Venere, Jupitera, Apolona i Dijane. Panteon je kroz istoriju bio žrtva pljačkaša, nekoliko puta, ali ipak se smatra da je većina hrama i danas u originalnom stanju, mada su neki zlatni i bronzani dijelovi i predmeti iz hrama, uklonjeni da bi bili sačuvani. Giulio Magli i Robert Hannah su došli do neobičnog otkrića proučavajući ovaj rimski hram i njegovu svrhu. Za vrijeme proljećnog ekvinocija, tačno u 12 sati u podne, svjetlost Sunca prolazi kroz 9 metara širok otvor na vrhu kupole hrama i osvjetljava Panteonov veliki ulaz. Isto tako, 21.04. stanovnici Rima slave dan grada, i tačno u podne Sunce obasjava metalnu rešetku iznad ulaza u hram, te se odbija i osvjetljava moćne stubove hrama. Ova dvojica su na taj način nagovjestili da Panteon ima svojstva solarnog sata, što se prije 2009. odnosno prije početka njihovog istraživanja nije znalo.

Sikstinska kapela

Papa Siksto IV, naložio je gradnju kapele sa željom da ona izvana bude jednostavna građevina, sa što manje mogućnosti ulaza iz vana, gotovo kao utvrda. Sikstinska kapela izgrađena je u periodu između 1475. i 1483. godine, kao idejno ostvarenje arhitekte Giovania de’ Dolcia. Nakon izgradnje okupljeni su mnogi renesansni slikari da bi ukrašavali njenu impozantnu unutrašnjost. Freska Poslednjeg suda koja se nalazi na oltarnom dijelu kapele jedna je od najpoznatijih i najljepših slika unutar hrama, a naslikao ju je, kao i sve freske na plafonu kapele, jedinstveni umjetnik tog vremena, a možemo reći i svih vremena – Mikelanđelo. Kao i većina Mikelanđelovih dijela, i njegove slike u Sikstinskoj kapeli su obavijene misterijama i kontroverzama, a tumačenja su brojna. Oko 1100 kvadratnih metara kapele prekrivaju freske.

Tvrđava Sant’ Angelo

Izgrađena na desnoj obali Tibra, tvrđava je prvo nosila naziv Mauzolej cara Adrijana, a nakon navodnog ukazanja anđela Mihaela iznad zdanja, dobija ime po samom tom dešavanju – Tvrđava Svetog Anđela. U spomen tome, na vrhu tvrđave izgrađen je spomenik anđela. Tvrđava je kasnije dobila ulogu zaštitnika Vatikana i pape, i u njoj je veliki broj papinih vojnika izgubio život, bježeći pred vojskom Karla V. Danas je muzej, koji je formiran 1933. i prepuna je istorijskih zanimljivosti, freski i tajnih soba. Tvrđava Sant Angelo bila je dom i inkviziciji, i u njoj su bili zatvoreni, između ostalih, Đordano Bruno, te Galileo Galilej.

Koloseum

Sa kapacitetom od oko 50 000 mjesta, rimskom Koloseumu bi pozavidjeli i mnogi moderni sportski stadiumi, a o veličanstvenosti ovog drevnog zdanja svjedoči i činjenica da je 2007. godine, Koloseum uvršten u sedam novih svjetskih čuda. Gradnja Koloseuma počela je 72. godine, a završen je osam godina kasnije. Ime „Koloseum“ nastalo je po velikoj – kolosalnoj, bronzanoj statui kralja Nerona, visokoj 40 metara, koja je krasila ulaz u amfiteatar. Koloseum je izgrađen sa čak 76 ulaza, i mogao se napuniti za svega 10 minuta, a isto tako brzo i isprazniti. Ovaj amfiteatar je ipak, najpoznatiji po krvavim borbama gladijatora i zvijeri, kao i gladijatora između sebe. Današnji, ruševan izgled Koloseuma zasluga su požara i zemljotresa, a materijal sa oštećenog zdanja, u srednjem vijeku koristio se i za izgradnju drugih građevina u blizini.

Ovo su samo neka od mjesta u Rimu koji bi svaki posjetioc morao obići i vidjeti. Još ih je mnogo, ali ne dozvolite si da ne posjetite bar ovih nekoliko, jer je osjećaj prisustva u njima neponovljiv i teško opisiv riječima.

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu