Mauricijus, savršen porodični odmor

In Destinacije za dvoje, Mauricijus On
- Updated

Republika Mauricijus je ostrvska država smještena oko 2000 kilometara od jugoistočne obale Afrike i 850 km istočno od Madagaskara. Mauricijus je ostrvo vulkanskog porijekla, okruženo koralnim grebenima i lagunama što ga čini destinacijom izuzetne ljepote.
PA045188Photo: philip_sheldrake

Ile aux Cerfs, off the east coast of MauritiusPhoto: javed_phantom

Glavni grad Mauricijusa je Port Luis. Smješten je na sjeverozapadu ostrva ujedno je i najveći grad i glavna luka Mauricijusa i nudi obimnu turističku ponudu. Ostali veći gradovi u unutrašnjosti ostrva koje vrijedi posjetiti su Beau Bassin, Rose Hill, Quatre Bornes, Vacoas i Curepipe, kao i istorijski značajan grad Mahebourg, na jugoistoku zemlje, nedaleko od glavnog Sir Seewoosagur Ramgoolam aerodroma.
The City of Port-LouisPhoto: Ashok666
Port Louis Harbour Mauritius (13)Photo: garybembridge

Mauricijus ima tropsku klimu sa više padavina ljeti nego u zimskom periodu. Temperatura ljeti je prilično visoka, od 27-37°C, dok temperatura mora varira od 22-27°C. Sa visokom vlažnošću od čak preko 80% i čestim padavinama Mauricijus predstavlja mikroklimatsko područje; tereni na većoj nadmorskoj visini su hladniji (oko 22°C) i dosta vlažniji sa oko 5000 mm padavina godišnje dok su priobalna područja toplija, sa oko 1000 mm padavina godišnje. Klima u ljetnom periodu je prijatna za turiste koji borave u priobalnim područjima, sa temperaturom mora od 26°C, ali boravak u unutrašnjosti može biti prilično neprijatan. Idealno vrijeme za boravak na Mauricijusu je zimski period, kada je svježe ali suvo vrijeme i kada su naročito prijatne noći, dok temperatura mora zimi ostaje na prijatnih 23°C.
Mauritius 2008Photo: Selene Weijenberg

Mauritius BeachPhoto: matze_ott

Blaga neprijatnost za neupućene turiste na Mauricijusu može predstavljati činjenica da je većina plaža u vlasništvu hotela ili u privatnom vlasništvu. Zakon je jasan i svaka plaža je slobodna za šetnju. Ipak, plaže ispred hotela ne mogu biti korištene za cjelodnevni odmor i kupanje, kao ni korštenje ležaljki, suncobrana i ostalog vlasništva hotela. Kada se radi o privatnim plažama tumačenje zakona je nešto fleksibilnije, pa je sve stvar internog dogovora sa vlasnicima, lijepih manira i određenog poštovanja. Stoga, savjetujemo vam da provjerite da li vaš hotel ima svoju plažu, da biste izbjegli moguće neprijatnosti.
Deluxe Sea View....Photo: Ashok666
Beau Rivage Hotel MauritiusPhoto: garybembridge

Prva generacija hotela na Mauricijusu je izdrađena krajem 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, kada Mauricijus još nije bio atrktivna destinacija kao danas i kada je svaki hotel na Mauricijusu građen na najljepšim plažama i posebno atraktivnim lokacijama. Tokom 90-ih Mauricijus je naglo počeo da se razvija kao turistička destinacija, hoteli su nicali kao gljive, istiskajući jedan drugog duž prelijepih bijelih koralnih plaža. Isprva su to bili uglavnom hoteli sa 3 zvjezdice ali vremenom se turistička ponuda Mauricijusa potpuno razvila pa danas se mogu pohvaliti visoko kvalifikovanim menadžment timovima, osobljem i uslugama.
Beau Rivage Hotel MauritiusPhoto: garybembridge
Le Tousserok Hotel Mauritius (24)Photo: garybembridge
Le Tousserok Hotel Mauritius (27)Photo: garybembridge

Korisno je znati da, iako je Mauricijus tropsko ostrvo, sa plažama na svakom koraku, preporučljivo je da se van plaža, u unutrašnjosti ostrva ne hoda u kupaćem kostimu i slobodnije obučen. Ovo naročito važi za žene, jer je stanovništvo u unutrašnjosti ostrva prilično konzervativno i nisu navikli da gledaju otkriveno tijelo na dnevnoj svjetlosti. Čak i u hotelima, hodanje u kupaćim kostimima nakon zalaska sunca je jednostavno zabranjeno. Nema velikog razloga za brigu kada se radi o pravilima oblačenja, uglavnom je diskretno upozorenje prijatnih službenika najteži oblik upozorenja koji ćete doživjeti. Izbjegavajte toples sunčanje na javnim plažama i sve će biti OK 🙂
Horse Riding @ Maritim Hotel, MauritiusPhoto: timparkinson
Fisherman @ Maritim Hotel, MauritiusPhoto: timparkinson
Gemma Kayaks @ Maritim Hotel, MauritiusPhoto: timparkinson

Sa bogatom turističkom ponudom organizovanih tura kao što su biciklizam, jahanje, golf, krstarenje, ribolov, jedrenje, kajak, i mnoštvom drugih aktivnosti za čitavu porodicu, odmor na Mauricijusu treba planirati već na nekom od sledećih porodičnih putovanja.
Sunset MauritiusPhoto: matze_ott

 

Discover Mauritius

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu