Je li dvorac Miramare bajka ili noćna mora?

In Italija On
- Updated

Dvorac Miramare i njegov zapanjujući vrt smješteni su na Tršćanskom zaljevu i posjetiteljima nude slikovito okruženje koje obiluje prirodnim ljepotama i bogatom poviješću. Osim veličanstvenih pogleda i carskih soba, vode oko dvorca također služe kao morski rezervat. No, osim onoga što se vidi na prvi pogled, ovaj je dvorac ispunjen i misterijom koji ga istovremeno čini lijepim i opsjednutim mjestom koje treba izbjegavati.

Dvorci su već dugo povezani s bajkama, kao i s mitovima i legendama iz daleke prošlosti. Do danas su i dalje glavni dio bilo koje priče takve vrste ili žanra. Veliki i kraljevski, s izgledom koji podsjeća na davna vremena, dvorci uvijek uspijevaju osvojiti naklonost posjetitelja čak i nakon više od stotine godina. Ova zdanja vraćaju vas u prošlost svojom evokativnom i tajanstvenom fasadom. Ona također odaju onu jedinstvenu čarobnu auru, ali uz neke je povezana mračna vibra. Dvorac Miramare savršen je primjer dvorca koji, iako lijep, služi kao tema mnogih neobjašnjivih priča.

Rana povijest dvorca Miramare

Dvorac Miramare koji oduzima dah izgrađen je na zapovijed austrijskog nadvojvode Maximiliana od Habsburga, Lorraine. Maximilian je želio imati kuću koju će dijeliti s Carlottom, svojom suprugom, a koja nalikuje španjolskim dvorcima koji gledaju na Atlantik. Zbog toga je i nazvana Miramare ili mirar el mar što znači pogled na more.

Dvorac Miramare nalazi se u Trstu (Italija)
Ulaz u dvorac Miramare

Povijest dvorca Miramare ima korijene koji se mogu pratiti još od antičkih vremena, točnije od 1885. godine, kada je Maximilian shvatio da želi sagraditi dvorac u blizini zaljeva Grignano. Radovi su započeli već sljedeće godine, projektom koji je povjeren arhitektu Carlu Junkeru. U početku Maximilian nije bio pretjerano oduševljen do te mjere da je čak tražio skicu od Giovannija Berlama, drugog arhitekta. Za nadvojvodine oči ovo se drugo rješenje pokazalo puno boljim iako je konačni projekt i dalje ostao onaj od Junkera.

Ovaj dvorac ima stil koji je čvrsto novosrednjovjekovni. To je odraz eklektičnog stila tog doba, s kombinacijom renesansnih, srednjovjekovnih i gotičkih elemenata. Isprva je imao polukat i tri kata. Maximilianu se to nije svidjelo jer se htio riješiti jednog od prvobitnih zamišljenih planova. Dolaskom 1859. godine, nadvojvoda je izgubio poziciju guvernera kraljevine Lombard-Veneto, a zatim se preselio u dvorac sa svojom voljenom suprugom. Nakon nekog vremena otišao je u Brazil i iskoristio priliku da pribavi sve prekrasne biljke koje ukrašavaju vrt dvorca.

Maximilian se zatim vratio u svoj voljeni dom. Međutim, odlučio je ponovno otići 1884. godine, ali ovaj put zajedno s Carlottom. Njih su dvoje otputovali u Meksiko. Par je proveo godine u sreći te su živjeli u dvorcu Miramare do Maksimilijanove smrti u Queretaru.

Nažalost, ovo nije bila jedina tragedija koja je zadesila plemićku obitelj. Nedugo nakon što joj je voljeni suprug preminuo, Carlotta je počela pokazivati jasne simptome mentalne nestabilnosti i izgubila je razum. Zatvorila se u dvorac na neko vrijeme prije nego što se vratila u Belgiju. U međuvremenu je dovršen i dio velikog dvorca.

Prokletstva i priče o duhovima u dvorcu Miramare

Carlotta je postala zaslijepljena mržnjom nakon što je izgubila svog voljenog muža do te mjere da je proklela cijeli dvorac i sve koji su u njemu ostali. Ono što je također bilo vrlo intrigantno je da je bilo i nekoliko žrtava koje su smrtno stradale unutar zidina ovog prekrasnog, ali nemilosrdnog mjesta.

Video: Prekrasni dvorac Miramare Trst, Italija

Nakon Maksimilijana, nadvojvoda Franz Ferdinand od Austrije brutalno je ubijen tijekom zloglasnog sarajevskog napada odgovornog za početak Prvog svjetskog rata.

Dvorac je tada pao u ruke Amedea Duca d’Aosta. I on je umro tijekom Drugog svjetskog rata nakon što je bio pritvoren u logoru. Istu sudbinu doživio je i odlikovani američki general Charles Moor koji je umro tijekom Korejskog rata. Nestala je i njegova kolegica Vernice Musgrave Mac Fadden. Čovjek je smrtno stradao u prometnoj nesreći dok je išao prema Livornu i kako bi se vratio u Ameriku.

Ista sudbina zadesila je i austrijskog političara Friedricha Rainera koji je boravio u dvorcu tijekom nedavnog rata. Partizani su ga zvjerski ubili.

Očarani posjetitelji i prijateljski duhovi

Usred svih ovih brojnih smrtnih slučajeva, posebno se isticala jedna priča koja uvijek izmami osmijeh na lica mnogih turista koji obilaze dvorac Miramare. Budući da je bio praznovjeran, pukovnik Bowman s Novog Zelanda vjerovao je u kletvu i krvavu legendu. Zbog toga je odlučio spavati u svom šatoru postavljenom u parku dvorca. Usprkos prokletstvu uspio je spasiti život.

Dvorac Miramare, Trst
Dvorac Miramare jedno je od ključnih odredišta u Trstu

Postojala je još jedna legenda koja je bila povezana s bajkom. U njoj se radilo o duhovima para Maximiliana i Carlotte koji još uvijek progone posjetitelje unutar zidina dvorca. Ali, s predanošću koju je uložio u izgradnju dvorca, lakše je vjerovati da bi Maximilian bio skloniji mirnoći i dobroti, a njegov jedini interes uživanje ​​u miru i spokoju svoje kuće.

No, na kraju dana, unatoč svim pričama o duhovima i prokletstvima, ne može se poreći da dvorac Miramare i dalje ostaje jedno od ključnih odredišta u Trstu koje rado posjećuju domaći i turisti iz svih dijelova svijeta. Iako su se u dvorcu dogodile brojne smrti, njegov svečani šarm nije izgubljen i nije se umanjio ni nakon što su prošla mnoga stoljeća. Ako ste veliki ljubitelj dvoraca, misterija, prokletstava i i svega ostalog vezanog uz to, vrijeme je da posjetite dvorac, a ako imate sreće, možda naletite i na duha. Ili možda ipak ne!

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu