Andrićgrad

In Bosna i Hercegovina On
- Updated

Malo ko, sa nama bliskih prostora nije već čuo za maleni grad u gradu, za dragulj kulturne baštine naših naroda i sve popularniju turističku destinaciju Republike Srpske, a samim tim i Bosne i Hercegovine. Lociran je na ušću dve rijeke, Drine i Rzave, kod Višegrada, posvećen prvenstveno očuvanju lika i djela srpskog nobelovca Ive Andrića, ali i ostalih velikana s naših prostora, te njihovih djela i tragova koje su ostavili na generacijama, koje su došle poslije njih. Idejni tvorac ovog edukativnog i kulturnog kompleksa je poznati režiser Emir Kusturica, a upravljanje gradom i svim tematskim dešavanjima u njemu pripada opštini Višegrad, Vladi Republike Srpske, te gospodinu Kusturici.

Andrićgrad je poznat i kao Kamengrad, upravo zbog Kusturičine ideje da ga stvori po uzoru na stare srednjovjekovne, kamene gradove, bliske djelima slavnog pisca u čije ime je i sagrađen. Arhitektura Andrićgrada je mješavina svih stilova koji su se povlačili našim prostorima kroz bližu i dalju istoriju, pa tako imamo istaknute osobine vizantijskog stila, koje se miješaju sa arhitekturom otomanskog perioda, zatim obilježja renesansnog pravca, pa sve do modernog klasicizma.

Kao i gotovo sve nastalo u današnjim vremenima, teškim za ovaj dio Balkana, i Andrićgrad je nekima ljubav, a nekima prokletstvo, i za sobom vuče razne predrasude i kontroverze. Osmišljen je kao mjesto pomirenja, mjesto konstruktivnog sudara različitosti ovdašnjih naroda, njihovih religijskih i kulturoloških podjela, te istorijskih perioda koji su se često smjenjivali, ali uvijek na štetu nekih od stanovnika ovih područja.

Međutim, pomirenje i zajedništvo na ovim prostorima umrlo je nekada sa Titom, i dosta je onih koji misle da je Andrićgrad izgrađen tu gdje jeste, samo sa ciljem provociranja ostalih i nametanja jednosmjernih istorijskih naslijeđa. I pored toga, ništa čudno nema u toj netrpeljivosti ljudi sa ovih prostora, niti bilo kakve kontroverze mogu pokvariti značaj, smisao i ljepotu ovog mjesta, a broj turista koji ga posjećuju svake godine je sve veći.

Emir Kusturica je svoju viziju ostvario na način, da predstavi kako bi Višegrad, ali i ostali gradovi ovog geografskog područja izgledali da su carstva koja su ovde kroz istoriju vladala, ostavila iza sebe jaku kulturnu ostavštinu, uključujući sve stilove koji su bili bliski vladarima ovih prostora, te vremenu u kojem su vladali, jedan pored drugog.

Glavnim trgom dominira statua Ive Andrića, a sve pješačke ulice u gradu su popločane mermernim pločama. Fasade u glavnoj ulici su urađene uglavnom u otomanskom stilu, a šetnja gradom predstavlja pravi povratak u prošlost, te u očima posmatrača ne može izazvati ništa moćnije od čistog divljenja i naglašenog osjećaja nostalgije za prošlim, perspektivnijim vremenima. Pored glavnog trga, Trga Nikole Tesle, Andrićgrad ima i Trg Petra Petrovića Njegoša, pored koga se nalazi i Crkva Svetog kneza Lazara i Svetih srpskih velikomučenika, izgrađena po uzoru na srednjovjekovni manastir Dečani.

Turistička ponuda Andrićgrada je takođe bogata, i predviđeno je da se tamo može naći za svakoga po nešto. Osim što je već sam grad jedinstvena istorijska galerija, Andrićgrad posjeduje knjižaru, bioskop, renesansno pozorište, muzej, te galeriju, ukojoj se nalazi više od 200 izuzetno vrijednih slikarskih ostvarenja, poznatih slikara iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH. Hotel i dva hostela obezbjeđuju smještaj svim gostima koji žele nešto duži boravak u gradu, od samog jednodnevnog obilaska, a picerija, ćevabdžinica, pekara, pivnica, brojni restorani i kafići tu su da se pobrinu za kvalitetno osvježenje i priušte svojim posjetiocima autentične zalogaje, svojstvene ukusnoj kuhinji bosansko-hercegovačkih prostora. U gradu možete naći i apoteku, pijacu, banku i zlataru, kao i suvenirnicu sa prikladnim poklonima za sebe, ili one koji nisu u mogućnosti lično posjetiti ovo jedinstveno mjesto.

Iz Andrićgrada se pruža i veličanstven pogled na isto tao veličanstven stari most, most Mehmed paše Sokolovića, poznatiji i kao „Na Drini ćuprija“ , ovjekovječen u djelu Ive Andića. Od 2007 godine, ovaj most je na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Na listi počasnih građana Andrićgrada, za sada se nalaze Milorad Dodik, Vuk Jeremić, Matija Bećković i Novak Đoković, a u budućnosti će se ova lista dopuniti sa još nekim važnim i slavnim imenima.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen

Mobile Sliding Menu