Prekrasne znamenitosti u Trstu – Italija

In Italija On
- Updated

Uvod u grad

Ovaj je mali grad tijekom povijesti bio pod aneksijom triju različitih nacija. Smješten na granicama Italije, Slovenije i Austrije čini ga kulturno, demografski i zemljopisno raznovrsnim gradom. Smješten na istoku Italije, to je mali dio zemlje koji graniči sa Slovenijom. Trst je jedan od najvećih gradova unutar ove posebne regije i smjestio se na obali između Jadranskog mora i Slovenije.

Kao i mnogi drugi europski gradovi, Trst je bio jako pogođen Drugim svjetskim ratom, ali obnova i gospodarski preporod učinili su da je ovaj grad danas prepun brojnim atrakcijama za turiste. Danas sadrži veliki broj povijesnih zgrada, trgova, lokacija uz more i muzeja. Ovdje ćemo podijeliti najnevjerojatnija mjesta koja morate posjetiti prilikom posjete Trstu.

1. Piazza Unità d’Italia- Trg talijanskog jedinstva

Ovo je srce grada, pa stoga zaslužuje biti glavno odredište kada posjetite Trst u Italiji. Piazza koja oduzima dah smatra se najvećim gradskim trgom u Europi. Nekada je ovaj trg bio puno drugačiji nego danas. Zvao se Trg svetog Petra zbog crkve sagrađene 1367. godine.

Trst - Trg talijanskog jedinstva
Trg talijanskog jedinstva u Trstu

Crkva se pet stoljeća nalazila na mjestu gdje se danas nalazi gradska vijećnica „Model“. Trg je kasnije preimenovan u Piazza Grande. A nakon pripojenja Italiji, postao je Piazza Unità d’Italia. Na trgu se nalaze razne kulturno i povijesno značajne građevine, koje predstavljaju slavno rimsko doba kroz ostatke Mussolinijeva režima do modernih arhitektonskih simbola.

2. Dvorac Miramare

Nadvojvoda Ferdinand Maximilian od Hapsburga izgradio je ovaj dvorac u normanskom stilu kako bi se divio očaravajućoj ljepoti tog područja kada ga je tamo dočekala žestoka bura. Zgrada je građena bijelim blokovima od istarskog kamena. Dodijeljen je na upravljanje Nadzornoj upravi likovnih umjetnosti i postao je nacionalni muzej 1955. godine.

Sada možete posjetiti prostorije dvorca u kojima je car sakupljao namještaj i vrijedna djela. Možete lutati po prekrasnoj okolici dvorca s rijetkim vrstama drveća. Ovdje možete vidjeti araukarije iz Meksika i dva stabla sekvoje visoka trideset metara koje je zasadio sam nadvojvoda, indijski bambus i arbutus iz Azije.

3. Brdo San Giusto

Kada posjetite Trst, obavezno morate posjetiti i ovu povijesnu znamenitost grada. Forenzički ostaci bazilike, smješteni na trgu, pokazuju svoj značaj još od rimskog doba. S ove dominantne točke možete vidjeti zaljev i urbani sustav koji se skriva ispod.

Video: Dvorac San Giusto (Castello di San Giusto), Trst

Ovdje se nalazi impresivan dvorac San Giusto, koji je izgrađen kad je Trst došao pod kontrolu Austrije. Za obići ovo opuštajuće mjesto i svih ljepota koje ga okružuju trebat će vam nešto više vremena. Na istoj lokaciji pogledajte i katedralu San Giusto, muzej i oružarnicu.

4. Teatro Romano (Kazalište Romano)

Ruševine ovog kazališta iz rimske ere nalaze se usred grada. Smatra se da je ovaj drevni rimski amfiteatar izgrađen sredinom 1. stoljeća nove ere. Nalazi se nekoliko blokova od Piazza Unità d’Italia i u podnožju je brda San Giusto. Za razliku od ostalih ostataka rimske ere, ovo kazalište se nalazi u srcu grada što ga čini jedinstvenim. Okružuju ga brojne zgrade i supermarketi. Druga zapanjujuća karakteristika vezana uz ovo kazalište je korištenje prirodnog nagiba brda za stvaranje gledališta za publiku. Na njega može stati oko tri tisuće ljudi. Prema zapisima, prva razina gledališta sa sjedalima od vapnenca bila je privilegija vladajućih.

5. Canale Grande (Veliki kanal)

Kroz ovaj povijesni stari grad prolazi Veliki kanal, plovni put koji je se počeo koristiti od 1700-ih godina kako bi omogućio brodovima da svoj teret izravno iskrcaju u grad. Preko prekrasnog kanala protežu se tri mosta, a sa svake strane nalaze se privezana brojna plovila.Impozantne zgrade, uključujući Plazzo Cacciotti i Plazzo Gopcevich, ponosno se uzdižu oko kanala. Ljepoti kanala pridonose restorani i kafići na otvorenom koji pružaju šarmantan pogled na kanal.

Trst - Veliki kanal
Veliki kanal ili Canale Grande u Trstu

6. Grotta Gigante

Kao što se može razaznati iz naziva, riječ je o velikoj špilji. Špilja visoka 100 m, široka 65 m i dugačka 130 m jedna je od najvećih špilja na Zemlji. Nipošto nemojte propustiti doći i pogledati ovu špilju tijekom posjeta Trstu. Špilja je kroz svoju poznatu povijest bila i u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda.

Grotta Gigante
Grotta Gigante

Dostupne su ture s vodičem za istraživanje ovog ogromnog prirodnog fenomena. Vodiči objašnjavaju povijest i razne karakteristike špilje, poput stalaktita i stalagmita. Budite posebno oprezni prilikom oblačenja za obilizak špilje jer je temperatura vrlo niska.

7. Tršćanski muzeji

Muzej Revoltella napola je palača iz 19. stoljeća, a napola muzej moderne umjetnosti. U muzeju su izloženi nevjerojatni umjetnički predmeti.  Za oblilazak muzeja odvojite više sati. U prekrasnom muzejskom otvorenom prostoru poslužit će vas aperitivom. Ostali tršćanski muzeji su Muzej Joyce, Muzej orijentalne umjetnosti i Znanstveni centar Immaginario Scientifico.

Video: Putovanje u Trst, Italija – dan 4 – Uhvaćena u kiši u posjeti muzeja Revoltella

8. Povijesni kafić

Zbog prekrasnog krajolika, smirujuće atmosfere i impresivne povijesti, Trst je oduvijek bio atrakcija za pjesnike i književnike poput Jamesa Joycea, Itala Sveva ili Úmberta Sabe. Okupljali su se u kafićima zbog kojih su ti kafići danas povijesno važni.

Video: Kultura kave u Trstu u Italiji

Rijetki kafići odaju bečki prizvuk zbog austrijske dominacije u gradu. Neki od tih kafića su Antico Caffé San Marco, najstariji Caffé Tommaseo Tergesteo i najskuplji Caffé Degli Specchi. Ako želite popiti „intelektualnu kavu“, odaberite jedan od ovih kafića.

9. Uživanje u hrani u Osmizi

Postoje stvarno dobri restorani u kojima se može pojesti svježa riba, ali ako želite jesti kao mještani, trebali biste odabrati Osmizu, gdje možete kupiti i jesti tipične proizvode lokalnih proizvođača i poljoprivrednika. Nalaze se u kraškom kraju. Ferluga i Pipan Klarić spadaju u ona mjesta koja svakako morate posjetiti.

Italija je šarmantna, pa niti Trst nimalo ne zaostaje. Želimo vam prekrasan i nezaboravan posjet Trstu.

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu