Otkrijte ljepote prirode u Postojnskoj jami

In Slovenija On
- Updated

Istraživanje čuda prirode uvijek je dobra ideja za provođenje slobodnog vremena, bilo da se radi o kratkom izletu ili dužem boravku u prirodi. Prirodna raznovrsnost reljefa unutrašnjosti Europe stvorila je mnoštvo različitih prostora vrijednih posjeta, no kako biste uživali u čudima prirode ne morate ići daleko od doma. 

Postojnska jama, koja se nalazi u jugozapadnoj Sloveniji, pravo je čudo prirode nedaleko od nas, čije posebnosti možete otkrivati i o njima učiti danima. Odlična ideja za posjet tijekom ljeta, Postojnska jama oduševit će vas prekrasnim prizorima, ali i raznovrsnim sadržajima koji se nude u sklopu same spilje.

Postojnska jama
Postojnska jama

Pronađite Postojnu

Postojnska jama nalazi se u jugozapadnom dijelu Slovenije, uz tok rijeke Pivke. Uz samu spilju nalazi se i grad Postojna, s oko 15 tisuća stanovnika. Do grada možete doći autobusom, dok s kolodvora voze posebne autobusne linije koje staju kod same Postojnske jame. Postoji također i mogućnost putovanja vlakom, odakle je pješke do Postojnske jame moguće doći za oko 25 minuta. 

Imate li automobil, do Postojne možete doći autocestom, koja grad povezuje s mnogim većim gradovima poput:

  •  Ljubljane
  •  Trsta 
  •  Rijeke
  •  Venecije
  •  Zagreba
  •  Beča

Ovisno o tome gdje se nalazite, Postojnska jama odlična je ideja za jednodnevni izlet ili pak kraći višednevni odmor.

Istražite spilje

Jednom kada dođete na odredište, pripremite se za prekrasna iskustva koja nećete tako lako zaboraviti. Postojnska jama zapravo je sustav spilja koji se proteže na nešto više od 24 kilometara duljine, a stvoren je od četiri povezane spilje koje su vremenom nastale na vapnenačkom tlu tokom rijeke Pivke. 

Postojnska-jama
Postojnska jama nalazi se u jugozapadnom dijelu Slovenije

Jednom kada se četiri spilje spoje u jednu činit će najdužu spilju u cijeloj Europi. Postojnska jama jedno je od rijetkih staništa poznate endemske vrste najvećeg trogloditskog vodozemca na svijetu, čovječje ribice, koja i dalje obitava u djelovima Postojnske jame.

Povijest ovog zanimljivog mjesta

Postojnska jama prvi put je opisana tijekom 17. stoljeća, od strane Johanna Welkhard von Valvasora, koji se između ostalog predano bavio i istraživanjem krškog reljefa. Ipak, u spiljama se mogu naći grafiti koji datiraju iz 13. stoljeća, što govori kako je jama poznata već nekoliko stoljeća.

Video: Postojnska jama

S obzirom da se radi o sistemu od četiri spilje, Postojnska jama do kraja je otkrivena i opisana tek sredinom 19. stoljeća, kada je u pripremama za posjet cara Franca I. otkriven još jedan, do tada skriven dio sistema. Tijekom povijesti imala je mnoge namjene, iako je njen turistički potencijal otkriven relativno rano.

Turizam i rat

U novijoj povijesti, Postojnska jama igra veliku ulogu kao turističko središte u Sloveniji. Već početkom 19. stoljeća, ona je prepoznata kao važno turističko odredište, koje je među ostalim posjetio i sam car. Zbog velikog interesa, u drugoj polovici 19. Stoljeća, kroz jedan njezin dio također je postavljena i mala željeznica koja je turiste vozila do najzanimljivijih dijelova jame. 

No, u prvoj polovici 20. Stoljeća, njena uloga postaje važna i u svjetskim ratovima, pogotovo u II. svjetskom ratu u kojemu je korištena kao skladište zrakoplovnog goriva, koje je uzrokovalo veliki sedmodnevni požar i uništilo dio same spilje. Ipak, tijekom vremena, spilja je ponovno uređena, s posebnom pažnjom na očuvanje njene prirodne ljepote.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen

Mobile Sliding Menu