Pet najlepših plaža Bugarske

In Bugarska On
- Updated

Bugarska na obalama Crnog mora nudi mnoštvo lepih plaža i odmarališta. U ovom članku mi ćemo spomenuti po našem mišljenje pet najlepših i najpoznatijih bugarskih plaža, nabrojanih nasumičnim redosledom.

Zlatni pjasci (Golden Sands)

Plaža se nalazi u istoimenom letovalištu, koje je dobilo ime po jedinstvnom pesku, boje zlata, i obuhvata obalu dugu 4km. Nalazi se istočno od Varne, drugog po veličini grada u Bugarskoj. Legenda kaže da su nekada davno, baš na ovom mestu, gusari zakopali svoje blago, a kako bi im se priroda osvetila, svu zemlju gde je blago bilo zakopano je tokom noći pretvorila u pesak zlatne boje. Pesak na ovoj plaži spada u najčistiji na Crnom moru. Plaža je okružena zelenilom, drvećem starim i preko 100 godina  i Nacionalnim parkom, a u okolini se nalaze i mnogi mineralni izvori. Zahvaljujući vetru sa Crnog mora, klima je prijatna, a more ima temperaturu u proseku 27°C, tokom sezone. Letovalište je osnovano 1957.godine, danas broji preko 100 hotela različitih kategorija i 200 kamp naselja i predstavlja najelitnije letovalište Bugarske. Na plaži su dostupne mnoge aktivnosti (skijanje na vodi, paraglajding, surfing itd.). Veliku atrakciju za turiste predstavlja i replika Ajfelovog tornja, Aqua park i najveći Centar za ronjenje „Padi“. Pored mnoštva hotela, tu se nalaze i  brojni restorani, diskoteke, kafići, sporski tereni, golf tereni i prodavnice. Većina hotela sa višim kategorijama, u svom sastavu poseduju i SPA centre sa bazenima termomineralne vode.

Cacao Beach

Plaža se nalazi u letovalištu Sunčev breg, na jugoistoku Bugarske, najtoplijem mestu na Crnom moru. Dugačka je 8km i sačinjena je od finog, sitnog peska, a neke delove plaže je priroda pretvorila u prelepe peščane dine. Samo letovalište je osnovano početkom ’60-ih godina prošlog veka, a sama plaža je osnovana 2003.godine pod nazivom „ Cacao beach resort“ i ubrzo je dobila Plavu zastavu, međunarodno priznanje, što garantuje čistu vodu i kvalitetnu plažu. Zadnjih godina važi za jednu od najposećenijih plaža na bugarskom primorju i pravi mali raj za ljubitelje provoda i zabave, među turistima nazvana i „mesto gde se nikada ne spava“.  Naročito privlači turiste mlađe populacije, jer obiluje mnoštvom diskoteka i barova i veoma bogatim noćnim životom. Poznata je po žurkama na samoj plaži, gde gostuju popularni DJ-evi iz različitih krajeva Evrope, i gde se non-stop pušta elektronska muzika. Okružena je sa preko 200 hotela, različitih kategorija, a turistima su na raspolaganju i trgovine, veliki broj restorana nacionalne i internacionalne kuhinje, noćni klubovi, diskoteke i barovi. Atrakciju ovog mesta predstavlja i Međunarodni festival zabavne muzike „Zlatni Orfej“, koji se održava tradicionalno za vreme letnjih meseci, i rado je posećen, što od meštana, tako i od strane brojnih turista.

Albena beach

Plaža se nalazi u zalivu Crnog mora, udaljenom od Varne na oko 30km, u poznatom istoimenom letovalištu, i nastala je 1960.godine. Zaliv je ekološki čist, veoma živopisan, a naročito je poznat po svojim cvetnim baštama. Predstavlja mesto koje najviše privlači turiste sa malom decom, i idealna je za porodični odmor. Plaža je dugačka 5km, široka 150m, prekrivena je sitnim peskom, i što je najvažnije – obeležena je Plavom zastavom. Dubina mora iznosi do 1,5m,sve do 100m od plaže (što je pogodno za neplivače i malu decu) i more je kristalno bistro. Albena važi za jednu od skupljih destinacija, većina hotela, naročito viših  kategorija je smeštena uz plažu, što turistima pruža direktan pristup obali i moru, kao i najveći spa centri na čitavom primorju. Postoje i izvori sa mineralnom vodom temperature do 30°C. Pored velikih broja sportskih aktivnosti u samom letovalištu, na plaži postoji i igralište za decu sa ljuljaškama, toboganima i luna parkom. Takođe, na samoj plaži se nalazi i škola za Wind-surfing, upravo zbog toga jer su u ovom delu primorja dominiraju sportovi na vodi, svih vrsta. Severno od Albene je smešten rt Kaliakra, koji je poznat po tome što se u tom delu često mogu videti delfini.

Plaža Sunny beach

Plaža se nalazi 2km severno od Nesebara, sa obližnjim Aqua parkom „Paradiso“. Aqua park je prepun raznovrsnih atrakcija, kako za decu, tako i za odrasle. Plaža je peščana, duga oko 7km i vodi do grada Nesebara. Celo ovo područje je dospelo na listu Svetske baštine 1983.godine, Nesebar je lučki grad, a proglašen je i kao „Grad-muzej“. Uz samu plažu dominiraju veliki broj restorana, barova, restorana brze hrane, prodavnice itd. Plaža je peščana, i na samoj plaži se nalaze i tri diskoteke, veoma privlačne za mlađe turiste. Na čitavoj opštini se nalazi preko 600 hotela, svih kategorija, sa preko 200 000 ležajeva, dok se na samoj obali nalazi 115 hotela i oko 80 otvorenih bazena. Posebnu atrakciju predstavljaju pozorište i bioskop na otvorenom. Pored toga, turistima je na raspolaganju i banka, pošta, muzeji i ostale institucije, što ovom mestu ne daju samo odlike običnog letovališta. Sam Nesebar ima priču staru preko 2 500 godina, veliko kulturno blago i bogatu istoriju i sve građevine u njemu su pod zaštitom Uneska. U starom delu gradu se nalazi preko 40 crkava i manastira sa delima srednjevekovne arhitekture iz različitih perioda istorije. Gotovo sve kuće potiču iz XIX veka i prožete su elementima Otomanskog carstva.

Golden fish beach („Zlatna ribica“)

Plaža se nalazi na putu ka Burgasu, 3km od Sozopola, antičkog primorskog grada, jednim od najstarijih gradova Bugarske. Prostire se na površini od skoro 70 000 m2  , pokrivena je sitnim peskom, i duža je i šira od mnogih plaža primorja. Okružena je bujnom vegetacijom, i u odnosu na ostale bugarske plaže, veoma je mirna. Klima je umerena sa malo pojačanim vetrovima, sa prosečnim letnjim temperaturama vazduha do 27°C i temperaturom mora do 24°C. Nalazi se u okviru kampa Zlatna ripka, i omiljena je destinacija za surfere, zbog jakih talasa i vetra. Kamp raspolaže sa 150 kampova i šatora, 1 apartmanom i 6 kompletno opremljenih studija., kao i bungalovima. Turistima je na raspolaganju mnoštvo vodenih sporova, među kojima su – jedrenje, paraglajding, skijanje na vodi (za decu i odrasle), jet-ski itd. U blizini plaže se nalaze i fast-food restorani, i idealno je mesto za turiste koji vole avanturu i kampovanje. Turistima se pruža mogućnost odlaska na ribolov na otvorenom moru, kao i razni izleti. U samom Sozopolu se svake godine od 1.- 10.septembra održava kulturni festival „Apolonia“, bogat raznim koncertima, priredbama i izložbama, kao i „Julska proslava“, koja se održava od 30.juna do 01.jula svake godine. U blizini se nalazi i prirodni park „Ropotamo“, što posebno privlače ljubitelje prirode, jer ovaj park obiluje netaknutom prirodom, cvrkutom ptica i živopisnim pejzažima.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen

Mobile Sliding Menu