Nurneberg grad bogate povijesti

In Evropa, Njemačka On
- Updated

Nurneberg je grad smješten u Bavarskoj u Njemačkoj. Bavarska je površinom najveća pokrajina Njemačke, a glavni grad je Munchen. Nurneberg je grad bogate povijesti, te skriva mnoge znamenitosti koje morate posjetiti. Bilo da prolazite gradom u prolazu ili ste ciljano odlučili posjetiti ovaj grad, nećete se razočarati. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s njegovom poviješću, te spomenuti neka mjesta koja morate posjetiti.

Povijest Nurneberga

Ovaj grad spominje se već u dalekoj povijesti, a prvi puta s današnjim imenom 1050. godine od cara Henrika III. 1219. Nurneberg postaje carski grad, zahvaljujući caru Fridriku II., te tada počinje značajan gospodarski razvoj ovog grada. Zlatno doba Nurneberga je bilo u 15. i 16. stoljeću, kada je bio centar umjetnosti, kulture i znanosti.

Nurneberg krije mnoge znamenitosti
Nurneberg stara gradska jezgra

U umjetnosti je tada djelovao Albrecht Durer, kod znanosti Nikola Kopernik koji je objavio svoje viđenje nebeskih tijela, a Martin Behaim je stvorio globus. U 17. stoljeću zbog Tridesetogodišnjeg rata, gospodarska snaga grada pati, jer je jače razoren. Tek početkom 19. stoljeća kreće ponovno razvijanje grada, a do ponovnog uništenja dolazi za vrijeme Trećeg Reicha, kada je grad pretrpio bombardiranje. Poznat je i po Nirnberškom procesu, koji se je odvijao nakon 2. svj. rata i na kojem su osuđeni mnogi njemački ratni zločinci.

Nurnberški dvorac je najpoznatija znamenitost

Glavna znamenitost Nurneberga je poznati dvorac, koji se nalazi u sjeverozapadu Starog grada. Niz povijesnih građevina čine ovaj kompleks, a najviša točka je visoka čak 351 metar. Ovaj dvorac se smatra najboljom i najvažnijom sačuvanom utvrdom u Europi, te je obavezna stanica kod razgledavanja Bavarske.

Video: Njemačka: Nürnberg – Nurnberški dvorac

Mnogi ga nazivaju i gradskom tvrđavom, a u njemu su boravili svi njemački kraljevi od 1050. do 1571. godine. Šetnjom kroz stari dio Nurneberg će vas odvesti i do raznih drugih znamenitosti, uz ovaj dvorac.

Nurneberg krije mnoge znamenitosti

Nije dvorac jedina stvar kojom se Nurneberg može pohvaliti.  Većina gradskih zidina su sačuvane, a neke od njih datiraju još iz 14. stoljeća. Zidine možete razgledati na stazi, koja će vas u 5 kilometara dugom putu odvesti do mnogih kuli i zanimljivih dijelova. Umjetnik Albrecht Durer je bio jedan od najpoznatijih njemačkih renesansnih umjetnika. Danas je kuća pretvorena u muzej, u kojem možete bolje upoznati razna djela ovog umjetnika i kako je proveo svoj život. Također, kuća je ostala uređena autentično, kao i kada je Albrecht živio u njoj, a kreirana je i replika njegove radionice.

Crkva sv. Lovre (Lorenzkirche) je obavezna stvar koju morate vidjeti kada posjetite Nurneberg. Izgrađena je u gotičkom stilu u 14. stoljeću, a smještena je na Lorenzer Platzu. Ova crvka oduševljava i iznutra i izvana, a u njoj možete vidjeti trodijelne orgulje s čak 12000 cijevi. Smatraju se najvećim na svijetu. Gotička fontana Hauptmarkt smatra se čudom srednjeg vijeka, a kreirao ju je Heinrich Beheima krajem 14. stoljeća. Još jedna crkva vrijedna pogleda je crkva Frauenkirche, koja datira iz davne 1352. godine. Oduševit će vas s nevjerojatnom fasadom, te prekrasnim satom koji je postavljen 1506. godine.

Nurneberg je grad koji morate posjetiti barem jednom u životu, jer krije mnoge znamenitosti i jedno je od najvažnijih mjesta u Njemačkoj povijesti. 

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu