Japan skriva prirodne ljepote i kulturalne različitosti

In Azija On
- Updated

Posjet dalekom istoku mnogima je na listi životnih želja, a putovanje u daleke predjele i nove kulture nikada nije bio lakši. Nova kultura donosi i mnoge nove izazove, pa je prije putovanja u daleki Japan dobro upoznati se s nekim osnovnim informacijama o ovoj zemlji. 

Nove avanture i iskustva koja nikada niste mogli ni sanjati čekaju vas u Japanu, prekrasnoj zemlji prirodnih, ali i tehnoloških čuda, u koju ćete se zaljubiti na prvi pogled. Bez obzira na koji se dio Japana odlučili, budite spremni na potpuno nove izazove i doživljaje koje ćete sa smiješkom pamtiti ostatak života.

Japan - Geisha
Japan – Geisha

Zemlja tisuća otoka

Japan je otočna zemlja istočne Azije okružena:

  •  Tihim oceanom (s istočne strane)
  •  Japanskim morem (sa zapadne strane)

Prostire se od Ohotskog mora na sjeveru do Filipinskog mora na jugu, a čini ju sveukupno preko 6 tisuća otoka, od kojih su najvažniji:

  • Hokkaido
  • Honshu
  • Kyushu
  • Shikoku 
  • Okinawa

Ovi otoci zajedno čine oko 97% površine države. Ovih glavnih šest otoka zajedno čine niz u smjeru jug-sjever, duljine preko 3000 kilometara. Zbog mnoštva otoka u arhipelagu Japana, ova je država među deset država s najduljim obalama na svijetu, gdje se za titulu bori s mnogo većim državama poput Kanade, Rusije i Australije.

Zanimljiva pozicija Japana

Površina Japana prostire se na nešto više od 375 tisuća kilometara kvadratnih, no samo je oko jedne trećine tog prostora pogodno za korištenje za agrikulturne ili industrijske svrhe, ili pak za nastanjivanje. Upravo radi toga, Japan ima prekrasna prirodna bogatstva koja su gotovo netaknuta – preko 70% Japana čine pošumljena područja i planine. 

Japan- rižine terase
Japan- rižine terase

Zbog geografskog položaja na rubu tektonske ploče, osim planina, u Japanu se nalaze i mnogi vulkani, od kojih se stotinjak smatra aktivnim. Uz to, zbog položaja je izložen stalnim potresima, koji su veći dio vremena dio svakodnevice za stanovništvo ove države.

Prirodna bogatstva

Klima u Japanu općenito se smatra umjerenom, no kako se država prostire na većem potezu, razlike između klime na krajnjem jugu i krajnjem sjeveru itekako su primjetne. Upravo zato što je samo oko četvrtina površine Japana nastanjena, u njemu se skrivaju mnogi biljni i životinjski rariteti koje nećete sresti nigdje drugdje na planeti.

Video: National Geographic – Japanske životinje u prirodi

U Japanu živi gotovo 100 tisuća vrsta divljih životnija, koje dijelom nastanjuju i veliku mrežu nacionalnih parkova  stvorenu kako bi se zaštitila važna područja za floru i faunu. U Japanu se također nalaze četiri nalazišta upisana na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Bogata i zanimljiva povijest ove otočne države

Povijest Japana uistinu je široka te ju je nemoguće sažeti u samo nekoliko riječi. Najveća promjena u kulturi i tradiciji Japana u bližoj povijesti dogodila se nakon Drugog svjetskog rata, kada je osiromašeni Japan nakon poraza prihvatio novi ustav, u kojemu se definirao kao parlamentarna monarhija.

Video: Povijest Japana

Iako je ekonomski Japanom u to doba vladalo rasulo, niz proračunatih ekonomskih odluka doveo je do toga da on danas bude članica UN-a, OECD-a, G20 i G7 te razvije jednu on najjačih ekonomija svijeta. Iako je broj državljana u stalnom padu, on je i dalje jedna od najgušće naseljenih država svijeta, s glavnim gradom Tokijem kao glavnim centrom urbanizacije u državi.

Postovi iz iste kategorije:

Mobile Sliding Menu