Veliki Kineski Zid, Kina

In Kina On
- Updated

Veliki Kineski Zid je najveća građevina napravljena ljudskom rukom i jedina koja se vidi sa mjeseca. Veliki kineski zid, koji se proteže preko planina, pustinja i ravnica u dužini od preko 6000 kilometara, izgrađen je da bi zadržao osvajače sa sjevera. Danas turisti sa svih strana svijeta dolaze da vide ovo svjetsko čudo.
Great Wall of ChinaPhoto: Pedronet

Great Wall BadalingPhoto: BriYYZ

Veliki kineski zid počinje kao niz manjih zidova koji isprva nisu bili povezani jedan s drugim. Prvi dijelovi zida izgrađeni su oko 600 godina pne. Kako je vrijeme prolazilo, kineski carevi su ih spajali da bi zadržali Hune, Mongole i druga osvajačka i pljačkaška plemena van svoje teritorije. Hiljade vojnika, zarobljenika i seljaka je radilo na izgradnji zida, koji je konačno završen u 17. vijeku, za vrijeme dinastije Ming.
Great Wall of ChinaPhoto: firepile

China - Mutianyu Great Wall (长城)Photo: eviltomthai

Kineski zid, visok između 5 i 9 metara i širine 8 metara, sa 4,5 metara širokom stazom na vrhu, napravljen je od blata kamena i cigle. Na svakih par stotina metara izgrađene su osmatračnice – tornjevi, koji su služili i kao magacini sa hranom i opremom za vojnike. Takođe, sa njih su se ispaljivana topovska đulad ili emitovani dimni signali u znak upozorenja drugim osmatračnicama na najezdu napadača. U nekim periodima Veliki kineski zid je čuvalo i do milion vojnika. Krajem srednjeg vijeka zid je izgubio svoju vojno-odbrambenu funkciju.
Great Wall of ChinaPhoto: jrover

Great Wall of ChinaPhoto: Pedronet

Vremenom, Veliki kineski zid je oštećen usled vremenskih uslova, zemljotresa i ratova, kineska vlada je u novije vrijeme uništila neke dijelove zida radi izgradnje puteva ili drugih građevinskih projekata, dok su u zapadnom dijelu Kine pješčane oluje potpuno prekrile zid. Rezultat svega je da je skoro polovina zida nestala u potpunosti, dok je tek 30% zida očuvano u dobrom stanju. I kao takav, Veliki kineski zid je i dalje masivna građevina koja izaziva divljenje.
Crowds at Great Wall of ChinaPhoto: IvanWalsh.com

Great Wall of ChinaPhoto: doegox

Kineska vlada je 2006. godine preduzela akcije u vidu raznih projekata da bi sačuvali Veliki kineski zid od daljeg propadanja. Danas je zid na listi svjetske kulturne baštine, predstavlja najznačajniji simbol Kine, dokaz je znanja i upornosti najbrojnijeg naroda na planeti i velika je turistička atrakcija. Najposjećeniji dio zida je dio u blizini Pekinga, destinacija koju svake godine posjeti oko 6 miliona turista.
Great Wall of ChinaPhoto: Tequila Partners

Great Wall of ChinaPhoto: designsbykari

BEST of Black Dog Great Wall Challenge 2011 - 061Photo: Kyle Taylor, Dream It. Do It. World Tour

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen

Mobile Sliding Menu