Piramide u Gizi, Egipat

In Egipat On
- Updated

Piramide u Gizi su bez sumnje destinacija koju turisti na proputovanju kroz Egipat jednostavno mora posjetiti.
Pyramids of GizaPhoto: zoonabar

Velika Keopsova piramida je jedno od najvećih originalnih sedam svjetskih čuda i tako je masivna da je astronauti mogu vidjeti iz svemira. Ogromna struktura, smještena na sjevernom kraju Giza visoravni, oko 12 km jugozapadno od Kaira, odnosno 20-30 minuta vožnje taksijem. Posjeta ovoj atraktivnoj destinaciji uvrštena je u ponudu svih turističkih organizacija i dnevno ugosti hiljade turista sa svih strana svijeta.
Pyramid & Sphinx of Khafre/Chefren in Giza EgyptPhoto: Ankur P
Velika piramida u Gizi je bila posmrtna grobnica faraona Kufua, koga su Grci nazivali Keops, i ona je najstarija i najveća piramida u Gizi. Vjeruje se da je u gradnji Keopsove piramide učestvovalo preko 100 000 ljudi i da je gradnja trajala punih 20 godina. Druga piramida je izgrađena u čast Kufuovog sina – Kefrena (Khafre ) a treća za Faraona Mikerina (Menkaure) i ona je dosta manja od druge dvije. Ispred Keopsove piramide nalazi se ogromna sfinga visoka 20m i duga 74 metra, u čijem podnožju je ulaz u piramidu. Takođe, postoje manje piramide za kraljice i sinove faraona, koje okružuju prostor oko kompleksa.

 

 

Ove piramide su izgrađene kao grobnice egipatskim faraonima koji su vjerovali da postaju bogovi u zagrobnom životu, ali i kao hramovi u čast bogovima. Kako su stari Egipćani vjerovali da u zagrobni život mogu prenijeti svoje imanje i bogatstvo, kraljeva grobnica je bila ispunjena stvarima koje mogu zatrebati na onom svijetu – novac, nakit, umjetnička djela, hrana, odjeća, namještaj, pa čak i podanici su se sahranjivali sa njima.
The Giza Necropolis is an archaeological site on the Giza Plateau, on the outskirts of Cairo, Egypt. #landmark #cairo #egypt #landmarks #architecture #pyramids #gizaPhoto: TripleMs

Kameni blokovi korišteni za gradnju piramida su vađeni u kamenolomima na lijevoj obali Nila i zatim niz rijeku, čamcima a zatim saonicama, dopremani do gradilišta. Bilo je potrebno preko 500 000 plovidbi da se dopremi poterbna količina kamena. Procjenjuje se da su 2 300 000 kamena bloka iskorištena za gradnju velike piramide a težina svakog bloka je iznosila 2 tone dok ih je par težilo čak 15 tona. Kada je gradnja strukture završena piramida je težila oko 6 miliona tona. Keopsova piramida je po završetku gradnje bila visoka 145,75 metara, ali vremenom se smanjila za oko 10 m.
DSC05213-Pyramids of Giza and the SphinxPhoto: lyng883

Turisti imaju priliku da uđu u unutrašnjost piramide ali je broj ulaznica u prodaji svakog dana ograničen na samo 150 ulaznica. Ovo se čini iz opravdane brige za piramide i mogućeg oštećenja unutrašnjosti., jer ipak one nisu građene za turiste. Treba biti oprezan tokom boravka u unutrašnjosti piramide, temperature se dižu i preko 50°C a prostor zna biti veoma skučen, tako da ako imate sumnji u svoje zdravstveno stanje možda nije pametno rizikovati ulaskom u unutrašnjost piramide. Često je samo jedna piramida otvorena za turiste, dok su druge dvije zatvorene zbog restauracije.
Inside the PyramidPhoto: liber

Iako piramide u Gizi otkrivaju mnogo o drevnim egipatskim običajima i kulturi, jos uvijek je mnogo misterija koje obavijaju piramide u Gizi. Svakako destinacija koju vrijedi posjetiti.
Man-made - Gizah PyramidsPhoto: Trodel

Discovering Egypt

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen

Mobile Sliding Menu