Frejzerovo ostrvo, Australija

In Okeanija On
- Updated

CIMG8265Flickr /MasterMan

Frejzerovo ostrvo se nalazi na istočnoj obali Australije, u Kvinslendu, oko 200 kilometara sjeverno od Brizbejna. Sa svojih 1840 kvadratnih kilometara, 120 kilometara dužine i oko 24 kilometara širine, smatra se najvećim pješčanim ostrvom na svijetu. Najveće je Kvinslendsko ostrvo i šesto po veličini najveće na istošnoj obali Australije. Frejzerovo ostrvo je 1992. godine stavljeno na Uneskovu listu Svetske kulturne i prirodne baštine a vlada Australije ga je stavila pod svoju zaštitu kao “Great Sandy National Park“.
Fraser IslandFlickr /gemb1

Frejzerovo ostrvo je destinacija izuzetne ljepote. Duge, neisprekidane plaže sa bijelim pijeskom, veličanstvene litice, prašume i brojna slatkovodna jezera sa kristalno čistom vodom, čine ovo područje jednim od najljepših na našoj planeti , koje klimu održava nepromijenjenom već 700 000 godina. Ostrvo ima složen sistem dina koje se i dalje razvijaju i koje sadrže velik broj jezera, posebnih po svojoj raznovrsnosti i starosti. Najviša dina na ostrvu dostiže preko 250 metara nadmorske visine.
Fraser IslandFlickr /Phillie Casablanca

Ostrvo je bogato iznenađujuće raznolikom vegetacijom od priobalnih područja sve do unutrašnjosti. Ovo je jedno od rijetkih mjesta na kome prašume rastu na pjesčanim dinama na preko 200 metara nadmorske visine. Ptice su najzastupljeniji predstavnik životinjskog svieta sa preko 230 registrovanih vrsta. Ovo je posebno važno mjesto za migraciju močvarnih ptica koje ostrvo koriste kao odmaralište na svojim dugim letovima od južne Australije do glavnog staništa za razmnožavanje u Sibiru. Nekoliko vrsta sisara je zastupljeno na ostrvu, od kojih su najbrojniji slijepi miševi i leteće lisice, dok se dingo populacija na ostrvu smatra najčistijom dingo vrstom, preostalih u istočnoj Australiji. Jezera na Frejzerovom ostrvu nisu pogodna za bogata riblja staništa i drugih vodenih vrsta radi čistoće, kiselosti i niske hranjive vrijednosti vode.
Australia 2003/2004 - 1Flickr /push…design

Frejzerovo ostrvo je naseljeno prije oko 5000 godina od strane domorodaca – Aboridžina. U početku ih je bilo svega par stotina ali je ubrzo, zahvaljujući raznovrsnoj prirodi i bogatom biljnom i životinjskom svijetu, ta populacija brojala nekoliko hiljada Aboridžina. Metju Flinders 1802. godine istražuje ostrvo ali ga napušta prilično neistraženog. 1836. godine, kapetan Džejms Frejzer sa suprugom se nakon brodoloma obreo na ostrvu, gdje ga Aboridžini ubijaju. Njegova supruga, Elajza, nakon nekoliko nedelja bježi sa ostrva. To je izazvalo borbe u kojima su Aboridzini poraženi od nadmoćnijih i bolje naoružanih Evropljana, što predstavlja početak propasti Aboridžina. Danas na Frejzerovom ostrvu živi manja zajednica Aboridžina.
Australia 2003/2004 - 1Photo: push…design

Frejzerovo ostrvo je izašlo iz jedne ere eksploatacije njegovih bogatih resursa, prije svega drveta i pijeska bogatog mineralima. Eksploatacija šume je obustavljena nakon višegodišnjih kampanja i aktivnosti ekoloških organizacija. Nadolazeći izazovi za ostrvo u bližoj budućnosti će biti upravljanje, organizacija i menadžment turističkih potencijala ostrva, a odgovornost očuvanja prirodnog bogatsva Frejzerovog ostrva je na svim posjetiocima, od lokalnog stanovništva do turističkih organizacija u smislu odgovornog eko turizma.

Jedinstvene osobine Frejzerovog ostrva čine ga destinacijom koju treba posjetiti.
Lake McKenzie on Fraser IslandPhoto: fvanrenterghem

Fraser Island

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen

Mobile Sliding Menu